Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περισσότερες από 500 οβίδες έριξε σήμερα η Βόρεια Κορέα

Η Σεούλ απάντησε στα πυρά με περισσότερες από 300 οβίδες στοχεύοντας μία περιοχή βορείως του θαλασσίου αυτού συνόρου που αποκαλείται «Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης»

koreanorthA
Reuters

Η Βόρεια Κορέα έβαλε σήμερα περισσότερες από 500 οβίδες πυροβολικού στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά και περίπου 100 από αυτές έπεσαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του διαφιλονικούμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

Η Σεούλ απάντησε στα πυρά με περισσότερες από 300 οβίδες στοχεύοντας μία περιοχή βορείως του θαλασσίου αυτού συνόρου που αποκαλείται «Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης«, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιμ Μιν-σεόκ, ο οποίος αποκάλεσε την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ «δοκιμή της αποφασιστικότητας της Σεούλ να υπερασπίζεται το θαλάσσιο σύνορο«.

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Ύστερα από την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κοντά στο διαφιλονικούμενο σύνορο, η Σεούλ ζήτησε από τους κατοίκους των δύο γειτονικών νησιών Μπαενγκνιόγκ και Γεονπιόνγκ να σπεύσουν στα καταφύγια.

Η Κίνα έκανε, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην κορεατική χερσόνησο μετά το σημερινό επεισόδιο.

Το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν θέατρο φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010. Η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τη χερσόνησο στο χείλος της σύρραξης.

Το σύνορο αυτό χαράχθηκε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει.

By