Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιστέρη: Ο Τάφος της Αμφίπολης δεν είναι συλημένος

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στο μνημείο, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο

amfipoli_tafos_kavala_citypedia

Ο Τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συληθεί, όπως αποκάλυψε το πρωί της Παρασκευής η υπεύθυνη αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν στην περιοχή με σκοπό να μπει στο μνημείο, χωρίς να του επιτραπεί τελικά η είσοδος καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

Συγκεκριμένα, η κ. Περιστέρη ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο. «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», είπε και σημείωσε πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή: «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου».

Το μυστικό που κρατούν καλά φυλαγμένο, προς το παρόν, οι Σφίγγες της Αμφίπολης θέλουν να μάθουν όλο και περισσότεροι, καθώς τα αιτήματα όσων ζητούν να δουν από κοντά τη μεγάλη ανακάλυψη στο λόφο Καστά, «πέφτουν βροχή»!

Amfipolh_2

Απλοί πολίτες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλησιάσουν, ή με ειδικά κιάλια να δουν από μακριά τον Τάφο, μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο που ψάχνουν με κάθε ευκαιρία να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα των εικόνων, αλλά και πολλοί «διάσημοι» και «επώνυμοι» που επιστρατεύουν όλη τους την επιρροή για να κατορθώσουν να επισκεφθούν από τους πρώτους τον Τύμβο της Αμφίπολης, με το υπουργείο Πολιτισμού να λαμβάνει καθημερινά σωρηδόν αιτήματα από τους ανυπόμονους επιθυμούν να δουν πρώτοι το μνημείο.

Υπό αυτές τις πιέσεις,  η επικεφαλής αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη αναγκάστηκε να εκδώσει ειδικό δελτίο τύπου με το οποίο ζητά ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος των εργασιών. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».

diakosmisi-me-mple-kai-kokkino-xroma-sto-mnimeio-tis-amfipolis

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω».

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: «Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης».

Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως «είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος», τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. «Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού Αννα Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση.

By