Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιατί καθυστέρησε η εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων;

Το ερώτημα θέτει Ολλανδική εφημερίδα και «βλέπει» μειοδοτικούς διαγωνισμούς τον Σεπτέμβριο. «Πιονέρος» της εθνικής πολιτικής εξόρυξης ο Γιάννης Σταμάτης, εκτιμά σε δημοσίευμα της.

petrelaio1Εντείνεται το διεθνές ενδιαφέρον  το ελληνικό υπέδαφος που αποτιμάται ως ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο για επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου αλλά και ευγενών μετάλλων. Αυτό δείχνει τουλάχιστον δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad, η οποία εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη κοινοπραξιών για την δημιουργία υποδομών εκμετάλλευσης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα «η Νορβηγική εταιρεία PGS χτένισε μια περιοχή 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την Νότια Κρήτη ως το Ιόνιο Πέλαγος. Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πρώτες αναλύσεις δεδομένων και στις αρχές του 2014 είναι πιθανόν να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού».

Στο ίδιο δημοσίευμα ερμηνεύεται και το όψιμο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών καθώς και το γιατί δεν υπήρξαν ανάλογες κινήσεις νωρίτερα. Φιλοξενούνται δηλώσεις του Γιάννη Μανιάτη, νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος σημειώνει πως «με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, υπάρχει ενδιαφέρον για δυνατότητες εξόρυξης. Τα αποθέματα στο ελληνικό υπέδαφος βρίσκονται σε μεγάλο βάθος. Όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές, ήταν ασύμφορο να ξεκινήσουμε την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου». Παράλληλα αναφέρεται η εκτίμηση εκπροσώπου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Νίκου Σοφιανου που υποστηρίζει ότι υπήρξε αδράνεια λόγω της πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων να αποφύγουν εντάσεις με την Τουρκία.

maniatis_giannisΤο άρθρο της Financieele Dagblad παραθέτει εκτιμήσεις όπως αυτή του καθηγητής Αντώνιου Φώσκολου σύμφωνα με την οποία η αξία των υπαρχόντων κοιτασμάτων στην νότια Ελλάδα  ανέρχεται στα 1.800 δις δολάρια και «μόνο η περιοχή στα νότια της Κρήτης θα μπορούσε να αποδώσει 30 δις βαρέλια πετρελαίου». Εκτός από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα η Ολλανδική εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της χώρας σημειώνοντας πως «ο Γιάννης Μανιάτης ήταν ο πρώτος πολιτικός που προσπάθησε να αναπτύξει εθνική πολιτική έρευνας και εξόρυξης ορυκτού πλούτου και όρισε μια επιτροπή έρευνας επί των 120 ανενεργών ορυχείων υπό κρατική διαχείριση. Εκτός από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ελλάδα είναι πιθανόν να διαθέτει και ένα θησαυρό ορυκτών και σπανίων μετάλλων. Η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί υπολογίζεται γύρω στα 40 δις ευρώ, εκτιμά ο Μανιάτης. Αυτή την στιγμή, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, ανέρχεται γύρω στα 20 – 25 δις ευρώ».

σκουριές μεταλλεία χαλκιδική χρυσός μεγάλη παναγιά παναγία δάσος οικολογική καταστροφή διαμαρτυρίαΗ εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς – με αφορμή την υπόθεση της Eldorado Gold και τη εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική- πως «το μεγάλο εμπόδιο για τους επενδυτές δεν είναι η γραφειοκρατία, αλλά η αντίδραση του τοπικού πληθυσμού» υποστηρίζοντας ότι «οι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν από την αλιεία και τον τουρισμό, φοβούνται για την καταστροφή του περιβάλλοντος». Σημειώνει μάλιστα ότι ο Γιάννης Μανιάτης «κατανοεί» αυτές τις επιφυλάξεις παραθέτοντας δήλωση του σύμφωνα με την οποία «είναι απαραίτητο να υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί, ώστε να μην καταστραφεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής».

By