Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πιθανώς στην Κύπρο ο Τζον Κέρι ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει σήμερα το πρωί  συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο

anastasiadis keri

Ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, o Τζον Κέρι ενδέχεται να επισκεφτεί την Κύπρο εντός του φθινοπώρου, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, χθες το βράδυ.

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ερωτηθείς για την συνάντηση, ανέφερε ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ όπου μπορούν να βοηθήσουν θα το πράξουν για να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Κέρι-Αναστασιάδη ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού και υπογράμμισε τη στήριξη που προσφέρουν στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης, υποστήριξε ότι η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρόεδρο της Κύπρου ήταν «εποικοδομητική», εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, με την οποία συνομίλησε ο κ. Κέρι για το Κυπριακό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα,

Μεταξύ των άλλων, στη συνάντηση Αναστασιάδη-Κέρι, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, συζητήθηκαν εκτός από το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα ενέργειας, η τρομοκρατία και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη τη συνάντηση», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν προέβη σε δηλώσεις. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Κέρι «η επικέντρωση της προσοχής ήταν στη νέα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών για μια λύση του Κυπριακού» και «για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «αν υπάρξουν οι εξελίξεις που προσβλέπει προς αυτές ο κ. Κέρι, ενδεχομένως, να υπάρξει και επίσκεψη στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης για διορισμό ειδικού συντονιστή στο Κυπριακό, είπε πως δεν συζήτησαν τέτοιο θέμα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι «πέραν του Κυπριακού συζητήθηκε και η προστασία -όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών- των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως βεβαίως και η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται σαν αποτέλεσμα και των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

By