Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πλιάτσικο με τις αξονικές τομογραφίες – Συνεχίζεται το σκάνδαλο

Aλόγιστη παραπομπή ασθενών σε αξονικές. Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το «Ασκληπιείο» της Βούλας.

nosokomeioΣτοιχεία – σοκ βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας για την αλόγιστη παραπομπή νοσηλευομένων σε αξονικές τομογραφίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Εθνος, με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς προφανή λόγο.

Εκτός λογικής λειτουργεί το σύστημα των εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι μισοί σχεδόν ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρώτο στη λίστα βρίσκεται το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%).

Η ιατρική εντολή «κάνε μία αξονική», που δίνεται χωρίς περίσκεψη, απορρυθμίζει κυριολεκτικά ανθρώπους και σύστημα:

Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά. Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.

By