Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ποιές εισηγμένες είναι εκτεθειμένες στην Κύπρο

Τα πολυκαταστήματα παιχνιδιών Jumbo παρουσιάζονται περισσότερο εκτεθειμένα στην κυπριακή κρίση του τραπεζικού συστήματος και ακολουθούν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με αρκετά μικρότερα όμως ποσά.

Του Νίκου Φιλιππίδη

jumboΜικρής κλίμακας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έκθεση στην κυπριακή οικονομία είχαν οι ελληνικές εισηγμένες. Ανταποκρινόμενες στην επιστολή Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποίησαν όλες εάν και σε τι ποσοστό έχουν καταθέσεις ή δραστηριότητες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, καταθέσεις στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, οι οποίες και θα κουρευτούν έχουν οι Jumbo (58 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (3,1 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (3 εκατ. ευρώ), η Αλουμύλ 867 χιλ. ευρώ και η Ελλάκτωρ 600 χιλ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως οι καταθέσεις του Ομίλου στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, ανέρχονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα δε των οποίων αποτελούν το αντίκρισμα για ήδη εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πως οι θυγατρικές του ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και OPAP SPORTS, τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην CPB συνολικού ύψους 1.758.000 ευρώ και ότι οι καταθέσεις των ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και OPAP SPORTS, στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχονται σε 1.305.000 εκατ. ευρώ. Δεν υφίσταται έκθεση σε κινητές αξίες, σε προϊόντα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα των ανωτέρω Τραπεζών. Το ποσοστό του κύκλου εργασιών των Κυπριακών θυγατρικών είναι μικρότερο του 5% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου της ΟΠΑΠ Α.Ε. και μικρότερο του 2% των κερδών EBITDA για τη χρήση 2012.

Η Ελλάκτωρ στις 15/3/2013 είχε, μέσω θυγατρικών εταιρειών και κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μη εγγυημένες καταθέσεις 575 χιλιάδων ευρώ στην τράπεζα Cyprus Popular Bank στην Κύπρο και 1.900 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο. Οι συνολικές καταθέσεις εταιρειών του ομίλου στην CPB και στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο ανέρχονται σε 600 χιλιάδες ευρώ και 1.937 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα.O όμιλος Ελλάκτωρ δεν έχει έκθεση σε κινητές αξίες (όπως ομόλογα ή μετοχές) ή χρηματοπιστωτικά μέσα στην Τράπεζα Κύπρου ή στην CPB. O κύκλος εργασιών από δραστηριότητες του ομίλου στην Κύπρο ανέρχεται σε 1,06% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου το 2012 που είναι μη σημαντικό για τα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου.

Η Αλουμύλ ανακοίνωσε πως διαθέτει καταθέσεις στην Τράπεζα CPB ύψους 867.296 ευρώ. Δεν υπάρχει έκθεση του Ομίλου σε κινητές αξίες ή χρηματοπιστωτικά μέσα των τραπεζών Κύπρου και CPB, ενώ το ποσοστό του κύκλου εργασιών του Ομίλου στην Κύπρο κατά την χρήση 2012, είναι 1,94%

Η AutoHellas ανακοίνωσε πως τηρεί καταθέσεις της θυγατρικής της στην Κύπρο 70.023 ευρώ στην CPB και 8.921 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Στο σύνολο των ομιλικών καταθέσεων τα ανωτέρω ποσά αντιπροσωπεύουν το 0,7%. Δεν υπάρχει έκθεση σε κινητές αξίες ή χρηματοπιστωτικά μέσα στις ανωτέρω τράπεζες τόσο για την Autohellas ATEE όσο και για τη θυγατρική της. Η Κύπρος στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της Autohellas ATEE το 2012 αντιπροσωπεύει το 4,3%.Το ανωτέρω 4,3% μοιράζεται εξίσου σε βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις της Κύπρου, δηλ. το 2,15% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό και δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα. Οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις, το άλλο 2,15% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, εξαρτάται από την εσωτερική αγορά οπότε και θα επηρεαστεί από την εισερχόμενη ύφεση αλλά είναι νωρίς και δύσκολο ακόμη να εκτιμηθεί το μέγεθος της επίδρασης.

Η εταιρεία Νάκας ανακοίνωσε πως η θυγατρική της Nakas Music Cyprus LTD., που εδρεύει στην Κύπρο, διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό μόνο στην Αlpha Βank Κύπρου και οι καταθέσεις της είναι κάτω από το ποσό των 100.000. Δεν διαθέτει μετοχές και ομόλογα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τράπεζας Κύπρου και της CPB. Το δε ποσοστό του κύκλου εργασιών της Nakas Music Cyprus αντιστοιχεί στο 2,34% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου κατά τη χρήση που έληξε στις 30.06.2012 και κατά την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση της 31.12.2012 αντιστοιχεί στο 2,37% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η εταιρεία Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ανακοίνωσε πως δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της εισηγμένης στο Κυπριακό Χρηματιστήριο θυγατρικής Εξέλιξη Επενδυτική Δημόσια LTD η οποία μετέχει με την σειρά της σε ναυτιλιακές εταιρείες με έδρες εκτός Κύπρου. Δεδομένου ότι η μοναδική δραστηριότητα της Εξέλιξης Επενδυτικής είναι η συμμετοχή σε άλλες εταιρείες, δεν έχει τζίρο ενώ δεν διατηρεί καταθέσεις σε Κυπριακές τράπεζες. Καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ή επενδύσεις σε κινητές αξίες των Κυπριακών τραπεζών δεν διατηρεί καμία άλλη θυγατρική ή συγγενείς εταιρεία του Ομίλου.

Η εταιρεία Ιασώ ανακοίνωσε ότι δεν δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Κύπρου ούτε διατηρεί καταθέσεις στην Κύπρο ή στα πιστωτικά ιδρύματα της Τράπεζας Κύπρου και της CPB. Η δε μόνη σχέση της εταιρείας με πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αφορά στην έκδοση κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου ύψους 68.410.000 ευρώ και την έκδοση κοινών ενυπόθηκων ομολογιακών δανείων των θυγατρικών της εταιρειών ΙΑΣΩ GENERAL Α.Ε. και ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ύψους 30.600.000 ευρώ και 48.760.000 ευρώ αντίστοιχα, στα οποία συμμετέχει με ποσοστό 95% η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και με ποσοστό 5% η θυγατρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου ΛΤΔ.

Η Κρι-Κρι ανακοίνωσε πως δεν διατηρεί καταθέσεις σε λογαριασμό που τηρείται στην Κύπρο, δεν έχει ουδεμία έκθεση σε κινητές αξίες (όπως ομόλογα ή μετοχές) και λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα στην Τράπεζα Κύπρου και στη CPB και ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στην Κύπρο, για τη χρήση 2012, ανήλθε σε 0,6% του συνολικού Κύκλου Εργασιών του Ομίλου. Σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρου υπολογίζει να επιβαρυνθεί με λιγότερο από 100.000 ευρώ , προερχόμενα από επισφαλείς απαιτήσεις και διαφυγόντα κέρδη.

Η Άλφα Γρίσιν ανακοίνωσε πως δεν τηρεί κανένα λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου και στη CPB, δεν έχει έκθεση σε κινητές αξίες (όπως μετοχές, ομόλογα) ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα των ανωτέρω Τραπεζών, και ότι το ποσοστό του κύκλου εργασιών της εταιρείας στην Κύπρο για τη χρήση 2012 είναι μηδενικό. Η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 100% στις θυγατρικές Κυπριακές : «ALPHA GRISSIN INFOTECH LIMITED» και «ALPHA GRISSIN INTERNATIONAL HOLDINGS LIMITED».

By