Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιες είναι οι εταιρίες που καλοβλέπουν τον ΟΛΠ

Αναλυτικά τα ονόματα των σχημάτων που θέλουν να αγοράσουν τον Οργανισμό

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η προθεσμία που είχε οριστεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιάς, και το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις προσφορές 6 εταιριών για τον ΟΛΠ.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι οι κάτωθι:

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι είναι:

  • APM Terminals B.V. (με καθαρά κέρδη 770 εκατ. δολάρια για το 2013)
  • Cartesian Capital Group, LLC (με 50 επενδύσεις σε 24 χώρες)
  • COSCO (Hong Kong) Group Limited (ο γνωστός κινεζικός κολοσσός)
  • International Container Terminal Services, Inc (με καθαρά κέρδη 337 εκατ. δολάρια για το 2013)
  • Ports America Group Holdings (με έσοδα 473 εκατ. δολάρια για το 2013)
  • Utilico Emerging Markets Limited (με έσοδα 13 εκατ. δολάρια για το 2013)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε αναφορικά με την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ:

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον έξι διεθνών ομίλων για την αξιοποίηση του ΟΛΠ δικαιώνει την στρατηγική της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησής του, ενώ διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν το αντίθετο. 

Η σημερινή επισημοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο διεθνούς εξωστρέφειας και μετατρέπεται σε διεθνή πόλο επενδύσεων. Κεντρικός στόχος είναι οι νέες αυτές επενδύσεις να φέρουν θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική ώστε το λιμάνι του Πειραιά να φθάσει στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης». 

By