Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι βάζουν πλάτη στο Ποτάμι;

Μία διαφορετική απάντηση στο ερώτημα «ποια συμφέροντα υπηρετείς;» που έκανε ένας …απλός πολίτης από τα Χανιά στον Σταύρο Θεοδωράκη

editorial-default

Την ημέρα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που εμφάνιζε το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στο 13% με παράλληλη πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ  και καθίζηση των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αλλά και ΑΝΕΛ, ένας γνωστός πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος έλεγε ότι το Ποτάμι «φουσκώνουν» οι εξής  παράγοντες:

Πρώτον, η ένδεια και η ανυπαρξία των πολιτικών του αντιπάλων σε κρίσιμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας (18-34, άνεργοι ή κακώς αμειβόμενοι και χωρίς προοπτική εργαζόμενοι με μέσο, ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης) που έχουν αποφασίσει να «κόψουν» δεσμούς με το ισχύον κομματικό σύστημα ή έχουν ψηφίσει κάποιο κόμμα με την ιδιότητα του «ψηφοφόρου – επισκέπτη».

Δεύτερον, η συνομωσιολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το εγχείρημα του γνωστού από την τηλεόραση δημοσιογράφου, όπως και η χαμηλής ποιότητας κριτική που του ασκούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ευθέως ή μέσω του Τύπου.

Τρίτον, η «απαλλοτροίωση» ιδεών και αρχών που έχει προκαλέσει η οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και ανθρωπιστική κρίση που έχει χαμηλώσει τον πήχη για κάθε ενδιαφερόμενο να αναμειχθεί με τα κοινά.

Τέταρτον, ο ευέλικτος 0 χαρακτήρας των ευρωεκλογών που προσφέρεται για την αποστολή μηνυμάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων, χωρίς  να βαραίνει τη συνείδηση του ψηφοφόρου.

Τα τέσσερα αυτά στοιχεία δημιουργούν εύφορο έδαφος για κάθε νέα προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, η επιτυχία ή η αποτυχία είναι γινόμενο άλλων παραγόντων και επιλογών.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν μεγαλόσχημοι οικονομικοί παράγοντες, θέλοντας να μη χάσουν τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος, βρήκαν τον Σταύρο Θεοδωράκη, συμφώνησαν μαζί του, του έδωσαν χρήματα  και έτσι εκείνος θα παίξει το παιχνίδι τους αν αύριο καταγραφεί ως πολιτική δύναμη το Ποτάμι, όπως εικάζω ότι είχε στο μυαλό του ο πολίτης που τον ρώτησε «ποια συμφέροντα υπηρετείς;».

Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες που όντως βάζουν πλάτη στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

  • Υπάρχει η αμηχανία των σημερινών κομμάτων και η αδυναμία τους να αντιληφθούν ότι το γκελ που κάνει το Ποτάμι στην κοινή γνώμη ή σε μία μερίδα της δεν οφείλεται στην παρουσία και τις προτάσεις του κ. Θεοδωράκη αλλά στη δική τους ανυπαρξία και ανικανότητα να εκπροσωπήσουν την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης που «ψάχνεται». Από τη διαπίστωση αυτή, δεν εξαιρείται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που παίζει στο παιχνίδι της συνωμοσιολογίας ή της απαξίωσης του Ποταμιού, διατηρώντας μία στάση μεταξύ σνομπισμού και έντονης ανησυχίας, ενώ θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει σοβαρά και κριτικά.
  • Υπάρχει η ανοχή των πολιτών σε οτιδήποτε νέο, χωρίς προϋποθέσεις και προδιαγραφές, φτάνει να μη συνδέεται με παλιά πολιτικά υλικά. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπόρεσαν να συνεχίζουν με τη δυναμική που ξεκίνησαν, οι «58».
  • Υπάρχει επίσης η ψυχολογία και η στάση του απερχόμενου και του …επερχόμενου που έχουν οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και απωθούν ένα μεγάλο αριθμό των Ελλήνων πολιτών.

Από τη δική του πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης –  όπως σωστά σημείωσε ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή» – διέβη τον Ρουβίκωνα και αντιμετωπίζεται ή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο πλέον και όχι ως δημοσιογράφος. Από αυτή τη σκοπιά,  «παίζει» με τους όρους των πολιτικών του αντιπάλων. «Πουλάει» την εικόνα του και όχι τις προτάσεις ή τις θέσεις του και ακούει να του λένε ότι δεν έχει θέσεις και προτάσεις εκείνοι που πριν ακόμα από το μνημόνιο έχουν παραβιάσει αρχές, αξίες και θέσεις. Στην ουσία με τη συνωμοσιολογία και τα «άσφαιρα» πυρά περί «φίλου του συστήματος» ή «μνημονιακού» και άλλα τον αφήνουν να  παίζει στο δικό του γήπεδο. Καθώς, όταν λες κάτι, έστω και αυτά τα επουσιώδη και «θεσμικά» που λέει ο Θεοδωράκης προβάλλοντας περισσότερο την εικόνα του νέου και άφθαρτου, λες περισσότερα από εκείνον που δε λέει τίποτε και απλώς εκτελεί εντολές ή έχει την ευθύνη να πράξει και δεν πράττει…

Γιάννης Καμπουράκης

 

(Visited 1 times, 1 visits today)