Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι κρατικοί φορείς υπερέβησαν τους στόχους εσόδων

Αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών

ypourgeio Oikonomikon

Τα στοιχεία για την πορεία εσόδων που είχαν οι κρατικοί φορείς για το πρώτο τρίμηνο του έτους έδωσε στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα αποτελέσματα για τους φορείς παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με το στόχο του Α” τριμήνου κατά 31,5 εκατ. ευρώ περίπου. Στη λίστα που δημοσιεύθηκε καταγράφονται οι φορείς που τα πήγαν καλύτερα, όσοι απέκλιναν αλλά και πέντε φορείς που δεν έδωσαν λογαριασμό, μεταξύ των οποίων η ΕΛΣΤΑΤ και η ΕΕΤΤ.
Συνολικά 12 φορείς (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ΑΠΘ-Ειδικός Λογαριασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών-Ειδικός Λογαριασμός, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΚΕΘΕΑ) παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Αντιθέτως, 10 φορείς (Πράσινο Ταμείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ειδικός Λογαριασμός, ΕΜΠ-Ειδικός Λογαριασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), ΜΟΔ ΑΕ, ΟΚΑΝΑ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και ΑΚΑΓΕ) βρίσκονται εντός στόχου το Α’ τρίμηνο 2014.
Πέντε φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δεν έχουν υποβάλει στοιχεία στοχοθεσίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η μη υποβολή στοχοθεσίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), οφείλεται στην καθυστέρηση έγκρισης των προϋπολογισμών τους.
Η ΕΛΣΤΑΤ και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν έχουν προς το παρόν αποστείλει στοιχεία στοχοθεσίας στις αρμόδιες ΓΔΟΥ των εποπτευόντων υπουργείων.
Σχετικά με τους φορείς που παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους στόχους του τριμήνου, το υπουργείο σημειώνει:
  • Για τους Ειδικούς Λογαριασμούς του ΑΠΘ καθώς και του Πανεπιστημίου Πατρών υπάρχει ετεροχρονισμός των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί. Σημειώνεται ότι δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Το ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ εμφανίζουν ομοίως ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών.
  • Tο ΕΚΔΔΑ παρουσίασε αυξημένη απορρόφηση των πόρων του ΠΔΕ και ειδικότερα αυξημένες δαπάνες σε σχέση με τα εισπραχθέντα έσοδά του για επενδύσεις κατά το α’ τρίμηνο. Επιπρόσθετα την περίοδο αναφοράς δεν είχε λάβει κρατική επιχορήγηση, την οποία εισέπραξε τον Απρίλιο.
  • Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παρουσίασε δαπάνες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στους στόχους του Α’ τριμήνου και αφορούσαν κυρίως ερευνητικά προγράμματα τρίτων.
  • Για το ΕΤΕΑΝ, η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους του Α΄ τριμήνου αιτιολογείται διότι δεν ρευστοποιήθηκαν τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 89,8 εκατ. ευρώ που κατέχει η ΕΤΕΑΝ ΑΕ, για πληρωμή καταπτώσεων εγγυημένων δανείων. Στο σκέλος των εξόδων η απόκλιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου πληρώθηκαν καταπτώσεις εγγυημένων δανείω συνολικού ποσού μόλις 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 89,8 εκατ. ευρώ.
  • Οι κυριότεροι λόγοι απόκλισης των στόχων του ΕΟΦ είναι: η μη ολοκλήρωση διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης υπηρεσιών, η μη καταβολή εφάπαξ λόγω καθυστέρησης έκδοσης των σχετικών πράξεων συνταξιοδότησης και η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ που αφορούν την καταβολή αμοιβών για μελέτη και σύνταξη εισηγήσεων.
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΚΕΘΕΑ χρησιμοποίησαν τα χρηματικά τους διαθέσιμα για αποπληρωμή οφειλών, διότι την περίοδο αναφοράς δεν είχαν λάβει την κρατική επιχορήγηση, την οποία εισέπραξαν τον Απρίλιο.
By