Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα

Τις πέντε κατηγορίες των δημοσίων υπάλληλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα προσδιορίζει με επείγουσα εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

anergiaΠολύτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και όσοι έχουν υπό την προστασία τους ανήλικα, παιδιά που σπουδάζουν ή άτομα με ειδικές ανάγκες εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος. Επίσης, εξαιρείται ο ένας από τους δύο συζύγους, στην περίπτωση που και οι δύο είναι δημόσιοι υπάλληλοι

Πολύτεκνοι θεωρούνται οι γονείς τεσσάρων και άνω παιδιών, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και είναι έως 25 ετών, καθώς και τέκνων τα οποία έχουν οποιαδήποτε αναπηρία από 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.  Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται κι οι γονείς χωρίς σύζυγο με τρία παιδιά που έχουν γονική μέριμνα και επιμέλεια, εφόσον είναι έως 23 ετών, άγαμα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν στον στρατό.

Στην κατηγορία αναπήρων εντάσσονται άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επίσης  εξαιρούνται υπάλληλοι που έχουν έχει σύζυγο με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας. Προϋπόθεση είναι το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και απαιτείται ισχύον πιστοποιητικό αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σε διαφορετική περίπτωση, τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά, εφόσον προσκομίσει το πιστοποιητικό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρούν τα κριτήρια, οφείλουν να προσκομίσουν τα αναγκαία πιστοποιητικά στην υπηρεσία τους εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης του συνόλου των θέσεων της καταργούμενης ειδικότητας, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναρτώνται στη «Διαύγεια», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By