Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποιους απειλούν οι ΗΠΑ – Τι λένε κορυφαίοι τραπεζίτες

Προειδοποιούν για τρομακτικές συνέπειες Deutsche Bank, Παγκόσμια Τράπεζα,  JPMorgan Chase και BNP Paribas

louketo IPAΓια τρομακτικές συνέπειες εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ρυθμίσουν το ζήτημα με το χρέος προειδοποιούν οι ισχυρότεροι τραπεζίτες του κόσμου δύο εβδομάδες μετά το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της μερικής «παράλυσης» της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στη Βρετανία είναι προσωρινά εκτός εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Anshu Jain, υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία θα ήταν «απόλυτα καταστροφική».»Δεν έχω να κάνω συστάσεις προς αυτό το κοινό… περί της τοποθέτησης ενός ενισχυμένου επιδέσμου σε μια ανοιχτή πληγή», δήλωσε ο ίδιος το Σάββατο κατά το συνέδριο, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον (IIF).

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ απέχουν μόνο λίγες ημέρες από το να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή εκτός εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αύξησης του ορίου του χρέους δανεισμού και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Βρισκόμαστε πέντε μέρες μακριά από μια πολύ επικίνδυνη στιγμή. Απευθύνω έκκληση στους βουλευτές να βρουν γρήγορα μια λύση προτού φτάσει η καταληκτική ημερομηνία για το ύψος του χρέους.. Η αδράνεια θα μπορούσε να έχει ως συνέπειες την αύξηση των επιτοκίων, στην πτώση της εμπιστοσύνης και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης» προειδοποίησε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ προειδοποίησεb και αυτός για τις συνέπειες  από μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ η οποία θα προκαλούσε, όπως υπογραμμίζει, εξαιρετικά βίαιη αναταραχή στο σύνολο των χρηματαγορών του πλανήτη.

«Αν επρόκειτο να έχουμε (…) ένα ατύχημα στο αμερικανικό χρέος, αυτό θα αποτελούσε, όπως είπε το ΔΝΤ, ένα κεραυνό για τις χρηματαγορές, θα προκαλούσε εξαιρετικά βίαιες και βαθιές παγκόσμιες αναταράξεις», υπογράμμισε ο Νουαγέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Le Figraro».

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase και ο Baudouin Prot, πρόεδρος της BNP Paribas, δήλωσαν ότι μια χρεοκοπία θα έχει δραματικές συνέπειες για αξιόχρεο των ΗΠΑ και το δολάριο, σημείωσαν δε ότι είναι πιθανό να βυθίσει τον κόσμο εκ νέου σε ύφεση.

Το Σάββατο, ο J. Dimon δήλωσε πως οι τράπεζες ξοδεύουν ήδη «τεράστια ποσά», καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών, που, όπως είπε, θα απειλήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009.

«Χρειαζόμαστε παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο ίδιος. «Είμαστε στα πρόθυρα να την αποκτήσουμε. Παρακαλώ, ας μην πυροβολήσουμε οι ίδιοι τα πόδια μας».

Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει να επεκτείνει το όριο δανεισμού ως την επόμενη εβδομάδα και δεν θα είναι σε θέση να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές για το χρέος των ΗΠΑ πέραν ορισμένων υποχρεώσεων, όπως της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι νομοθέτες εμφανίστηκαν προ αδιεξόδου για την αύξηση του ορίου του χρέους . Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανοίξουν πάλι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν εν μέρει κλείσει λόγω χρηματοδότησης, που έπεσε έξω από την 1η Οκτωβρίου, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν πως οποιαδήποτε συμφωνία για ανώτατο όριο χρέους θα περιλαμβάνει σχέδια για την περικοπή κρατικών δαπανών.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε πως θα εργαστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο Ρέιντ αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν στις συνομιλίες να υπερβούν το ανώτατο όριο των δαπανών από ένα χαμηλό στον προϋπολογισμό του 2011, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα έως τις 15 Νοεμβρίου. Όμως στις συνομιλίες για μια πιο μακρά παράταση της κυβερνητικής χρηματοδότησης, οι Δημοκρατικοί έχουν επιμείνει σε μια κάποια ελάφρυνση από την καθολική μείωση δαπανών.

«Είμαστε σε ανεπίσημες συνομιλίες σήμερα», είπε ο Ρέιντ, αναφερόμενος στις συζητήσεις του με τον Μακντόνελ. «Πιστεύω πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να λειτουργήσει ξανά και να επεκτείνει την ικανότητα αυτής της χώρας να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Και πρόκειται να κάνω ό,τι μπορώ ολόκληρη τη μέρα για να επιτύχω ακριβώς αυτό. Πρέπει να το κάνουμε. Είναι ύψιστη υποκρισία να μην πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας».

Στο μεταξύ, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσε πως μια συμφωνία για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών εξαρτάται από το επίπεδο των δαπανών το επόμενο έτος, τη διάρκεια της παράτασης του ορίου χρέους και την αυστηρότητα των αυτόματων περικοπών δαπανών που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.

Ο Ντικ Ντέρμπιν, αρχηγός της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Χάρι Ρέιντ, τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, και τον Μιτς Μακόνελ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα, επικεντρώνονται σε αυτά τα τρία θέματα και πως ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Ντέρμπιν δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί θέλουν μια παράταση του ορίου χρέους έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, έτσι ώστε η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της να μην επικρέμαται πάνω από την περίοδο των διακοπών.

Το αμερικανικό shutdown χτυπά βιομηχανίες της Βρετανίας

Εκτός εργασίας όπως και οι περίπου 800.000 δημόσιοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στις ΗΠΑ είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μεγάλες βιομηχανίες στη Βρετανία όπως η εταιρεία οπλικών συστημάτων άμυνας και αεροδιαστημικής BAE Systems, η εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας G4S και η Serco που παρέχει υπηρεσίες στις κυβερνήσεις.

Η BAE ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σε περίπου 1200 εργαζόμενους είπαν να μην πάνε για δουλειά.

Η επικεφαλής της G4S Americas Fiona Walters ανέφερε ότι το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επηρεάσει τους εργαζόμενους της G4S που παρέχουν διοικητική υποστήριξη όπως η έκδοση της μισθοδοσίας και η πρόσληψη προσωπικού παρά απαραίτητες υπηρεσίες ασφαλείας.

«Δεν αναμένουμε κάποια συνέπεια βραχυπρόθεσμα ωστόσο αν συνεχιστεί το λουκέτο ο αντίκτυπος της υποχρεωτικής αργίας μη απαραίτητων δημοσίων υπαλλήλων σε βοηθητικές υπηρεσίες όπως η τιμολόγηση και η προμήθεια μπορεί να είναι η επιβράδυνση των πληρωμών. Επίσης μπορεί να έχουν συνέπειες σε επιχειρηματικές συμφωνίες με την κυβέρνηση μας» δήλωσε η Walters στο CNBC.

Εκπρόσωπος της Serco είπε ότι «μερικοί εκατοντάδες» από τους περίπου 8.500 εργαζόμενους με έδρα τις ΗΠΑ είναι προσωρινά εκτός δουλειάς σαν αποτέλεσμα του λουκέτου με τη «συντριπτική πλειοψηφία» αυτών να βρίσκονται σε τακτική άδεια μετ’ αποδοχών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By