Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιο είναι το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες

Τι αναφέρει η αναλυτική ανακοίνωση της ΔΕΗ

Industry

Νέα στοιχεία για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ, επικαλούμενη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το κόστος της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που επικαλείται η ΔΕΗ, το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη Χαλυβουργία στην Ευρώπη είναι 71,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τη βιομηχανία Αλουμινίου 56 Euro/MWh.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και ειδικά για τους δύο συγκεκριμένους κλάδους έγιναν το τελευταίο διάστημα αφορμή για αντιπαράθεση των δύο πλευρών. Την προσεχή Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την τιμολόγηση της εταιρίας «Αλουμίνιον» ύστερα από την απόφαση της διαιτησίας που όρισε τιμή ίση με 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία κατά τη ΔΕΗ είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλυβουργία, η ανάλυση της Κομισιόν αφορά ένα δείγμα 17 μεγάλων εργοστασίων στην Ευρώπη, διαφόρων τεχνολογιών και μεγεθών ενεργειακής κατανάλωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τις Χαλυβουργίες στην Ευρώπη το 2012 κυμάνθηκαν από 46,5 Euro/MWh έως 104,4 Euro/MWh με μέσο όρο 71,4 Euro/MWh και διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. ενεργειακό μίγμα, χρεώσεις χρήσης δικτύου, τέλος ΑΠΕ και λοιποί φόροι). Αντίθετα οι τιμές προμήθειας φυσικού αερίου προς τη Χαλυβουργία στη Νότια Ευρώπη (όπου ανήκει και η Ελλάδα) βρίσκονται πολύ υψηλότερα, σχεδόν κατά 50%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για τη βιομηχανία Αλουμινίου η ανάλυση γίνεται σε δύο υποκατηγορίες: στην πρώτη περιλαμβάνονται εργοστάσια που τροφοδοτούνται από ιδιόκτητους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εργοστάσια αλουμινίου για τα οποία δεν έχουν ακόμα λήξει οι παλιές μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται εργοστάσια που προμηθεύονται ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά. Για την πρώτη κατηγορία η μέση τιμή το 2012 ήταν 24,3 Euro/MWh και για τη δεύτερη 56 Euro/MWh.

Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, «το έγγραφο εργασίας χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις με παλιά μακροχρόνια συμβόλαια ως «μη επαναλήψιμες» και σημειώνει ότι μόλις λήξουν τα εν λόγω συμβόλαια, αναμένεται και αυτές οι μονάδες να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τους όρους της υποκατηγορίας 2».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By