Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πολωνία: Έκκληση να σταματήσουν οι «προκλητικές ενέργειες» στην Κριμαία

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στη Βαρσοβία λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Κριμαία

crimeaDDDD

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν όλες οι «προκλητικές ενέργειες» των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία.

«Καλούμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας» τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. «Κάθε απόφαση που θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον, μεταξύ αυτών και εκείνες στρατιωτικής φύσης, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στην παγκόσμια τάξη», προειδοποίησε η Βαρσοβία.

Η Πολωνία κάλεσε επίσης, για άλλη μία φορά, τις χώρες που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 (Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία) «να σεβαστούν και να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στη Βαρσοβία λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Κριμαία.

«Πρέπει να συντομεύσω την επίσκεψή μου στο Ιράν λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και πρέπει να επιστρέψω στην Πολωνία (…) Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κριμαία είναι κρίσιμη«, είπε ο Σικόρσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Είμαστε η μοναδική χώρα το προξενείο της οποίας στην Κριμαία λειτουργεί ακόμη και, δυστυχώς, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι παρούσες στην περιοχή. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση«, πρόσθεσε.

Ο Σικόρσκι έφτασε στο Ιράν την Παρασκευή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

By