Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολωνία: Ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας

Ως απάντηση στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία

oukrania

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι καταστρώνει μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής ισχύος της στα ανατολικά σύνορα, κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ως απάντηση στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, εκφράζει ανησυχίες ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της επέκτασης του Κρεμλίνου μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία«, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ.

«Είναι ένα σχέδιο που θα επεκταθεί σ΄ έναν αριθμό ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές«.

Ο υπουργός αρνήθηκε να πει πόσοι στρατιώτες ή πόσες μονάδες θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη. Η Πολωνία έχει ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία, με τη σύμμαχο της Μόσχας Λευκορωσία αλλά και με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπου βρίσκεται η βάση του στόλου της Βαλτικής του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Προφανώς έχει μια σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία«, δήλωσε ο Τόμας Σιεμόνιακ. «Αποτελεί μέρος της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων απ΄ αυτή την κρίση«.

Αφού ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο πολωνικό έδαφος για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη Ρωσία.

Η συμμαχία δεν ικανοποίησε το αίτημα, καθώς μερικά μέλη της ανησυχούν για το κόστος και για τους κινδύνους από μια ανταγωνιστική προσέγγιση κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ εντατικοποίησε τα εκπαιδευτικά γυμνάσια στην Πολωνία και σχεδιάζει να δημιουργήσει νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, το αρχηγείο της οποίας θα βρίσκεται στο Στετίνο της δυτικής Πολωνίας.

By