Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολύνεκρη επίθεση κατά του ΝΑΤΟ στη Καμπουλ

Τουλάχιστον 15 νεκροί από επίθεση σε οχήματα του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Καμπούλ.

nato kabul 01Η πιο αιματηρή επίθεση που έχει συμβεί εδώ και ένα χρόνο στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα δεκαπέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, είχε ως στόχο δύο οχήματα του ΝΑΤΟ στη συνοικία Σαχ Σαχίντ.

Ανάμεσα στους νεκρούς δύο ξένοι στρατιωτικοί, τέσσερις πολίτες που απασχολούνταν από το ΝΑΤΟ ως εργολάβοι, καθώς και παιδιά. Εννέα αφγανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών, βρήκαν επίσης το θάνατο απ” αυτή την ισχυρή έκρηξη της επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ καταγράφονται μέχρι στιγμής 37 τραυματίες , οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 8 π.μ. (06:30 ώρα Ελλάδας), κατά την πρωινή ώρα αιχμής και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF) δεν ανακοίνωσε τις εθνικότητες των έξι μελών του προσωπικού της που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή.

Ωστόσο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι, ένας Αφγανός και ο άλλος από την ISAF, δήλωσαν πως οι δύο στρατιώτες και οι τέσσερις εργολάβοι ήταν Αμερικανοί. Η οργάνωση Χεζμπ-ι-Ισλάμι του αφγανού πρώην πρωθυπουργού και πολέμαρχου Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, η οποία δρα κυρίως στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, στόχος της οποίας δήλωσε πως ήταν αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοί των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών.

By