Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πολύ καλή είδηση η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

Τι είπε ο  επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Χοσέ Βινάλς, για την ελληνική οικονομία

imf621_210114

Πολύ καλή είδηση χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Χοσέ Βινάλς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι «ασφαλώς πολύ καλή είδηση όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», δήλωσε ο κ. Βινάλς. Επέστησε, όμως, την προσοχή να μην υπάρξει εφησυχασμός στην Αθήνα και αλλού, συμβουλεύοντας τους αξιωματούχους όλης της Ευρωζώνης ότι είναι «πολύ σημαντικό να υπάρχουν αποτελέσματα των πολιτικών σε όλα τα μέτωπα».

Ο κ. Βινάλς προειδοποίησε για τον κίνδυνο το «ράλι» στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης να τελειώσει με απογοήτευση, καθώς οι επενδυτές δανείζουν τώρα τις χώρες της με επιτόκια τα οποία υπονοούν ότι η πλήρης ανάρρωση της περιοχής θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα. «Βλέπουμε πολλές ενδείξεις που θα τις αποκαλούσα «τιμολόγηση της τελειότητας»», εννοώντας την τιμολόγηση πολύ καλών μελλοντικών αποτελεσμάτων. «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει απογοήτευση, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια», δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο κ. Βινάλς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να πει κανείς (εάν θα συμβεί αυτήν τη φορά), αλλά με βάση την ιστορική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, τότε ακολουθούν αυξήσεις των επιτοκίων και αλλού, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ευρώπη» δήλωσε.

By