Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποροσένκο: «Κρίνεται η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης»

Στη σύνοδο του Μινσκ για την ουκρανική κρίση

Putin--621x414

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε σήμερα ότι «η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης» θα κριθεί στη σύνοδο του Μινσκ για την ουκρανική κρίση με τη συμμετοχή και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Έτσι το βλέπω», ανέφερε ο Ποροσένκο αφού αντάλλαξε χειραψία με τον Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του και το συμφέρον των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτική κλιμάκωση και χωρίς να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών της χώρας.

Ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα απολέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (2 δισ. ευρώ), αν τα ευρωπαϊκά προϊόντα φτάσουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας, μετά την υπογραφή από το Κίεβο εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας τους δασμούς που επιβάλλει η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγαθά.

«Σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδρανής και απλώς θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την αγορά μας», επεσήμανε ο Πούτιν.

By