Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ποροσένκο: H Ουκρανία μάχεται κατά ξένων μισθοφόρων

Καθώς συνέχιζαν να μαίνονται μάχες στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, δύο προπύργια των ανταρτών, ο πρόεδρος Ποροσένκο παρασημοφόρησε στελέχη της νέας Εθνικής Φρουράς

ukraine-autonomistes

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν έχει εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά μάχεται εναντίον «ξένων μισθοφόρων» στο ανατολικό της τμήμα, εξαίροντας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που εξεδίωξαν τους φιλορώσους αυτονομιστές από πολλές πόλεις.

Καθώς συνέχιζαν να μαίνονται μάχες στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, δύο προπύργια των ανταρτών, ο πρόεδρος Ποροσένκο παρασημοφόρησε στελέχη της νέας Εθνικής Φρουράς.

«Αυτός είναι ένας αληθινός αγώνας για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε ο Ποροσένκο, ο οποίος φορούσε στολή παραλλαγής.

«Δεν πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση, η Ουκρανία υπερασπίζεται το έδαφός της απέναντι σε ξένους μισθοφόρους, κακοποιά στοιχεία και τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Ποροσένκο απευθυνόμενος στους στρατιώτες.

Βομβαρδισμοί του πυροβολικού και εκρήξεις ηχούσαν γύρω από την πόλη Ντονέτσκ που ελέγχουν οι αντάρτες χθες και πολλά καταστήματα στην πόλη υπέστησαν τεράστιες υλικές ζημιές καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ενέτειναν την εκστρατεία τους εναντίον των αυτονομιστών.

«Η νύχτα ήταν φρικτή. Με ξύπνησαν στις τρεις το πρωί οι εκρήξεις. Οι τοίχοι έτρεμαν, τα παράθυρα έτρεμαν», δήλωσε η Μαρίνα, μια κάτοικος του νότιου τμήματος της πόλης Ντονέτσκ. «Έριχναν σε όλη την πόλη. Και συνεχίζεται. Ίσως είναι λίγο πιο ήσυχα, αλλά παντού» ακούγονται πυρά, πρόσθεσε.

Εξάλλου ουκρανικά στρατεύματα προέλασαν από τον νότο, από τη Μαριούπολη, και πλέον βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ. από το Ντονέτσκ. Στο Λουγκάνσκ, αντάρτες ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν σε μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι το 60% της πόλης δεν ηλεκτροδοτείται πλέον, καθώς το δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

By