Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πορτογαλία: Μειώνει τις κρατικές δαπάνες

Η επόμενη και τελευταία επίσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων της τρόικας στη Λισαβόνα αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να προετοιμαστεί η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας

DNT

Ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, υιοθέτησε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση, με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015 και να ικανοποιήσει τους δανειστές της.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων και των κρατικών εταιρειών, «χωρίς να ζητηθούν επιπλέον θυσίες» από τους Πορτογάλους, διαβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Το ποσό των περικοπών για το 2015 μειώθηκε χάρη στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Πορτογαλία και τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 στο 4,9% του ΑΕΠ, κάτω από τον στόχο του 5,5% που είχε ορίσει η πορτογαλική κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ζητήσει από την Πορτογαλία να το ενημερώσει για τα μέτρα που θα λάβει πριν από το τέλος της ημέρας, απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσει αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως για την αποδέσμευσης μιας νέας δόσης δανείου ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς αυτά τα μέτρα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η ενδέκατη αξιολόγηση της εκτέλεσης του προγράμματος της Πορτογαλίας από την τρόικα των δανειστών της, είχε προειδοποιήσει στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτηριζόταν εξαιρετικά επείγουσα, καθώς η επόμενη και τελευταία επίσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων της τρόικας στη Λισαβόνα αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να προετοιμαστεί η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας.

By