Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πορτογαλία: Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι δημόσιοι υπάλληλοι

«εναντίον της διάλυσης του κράτους» και «τα κεκτημένα δικαιώματα δεν μπορεί να κλαπούν», διακηρύσσουν πανό κρεμασμένα στα κάγκελα των νοσοκομείων

portugal_protests

Πολυάριθμες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία και τα σχολεία, υπολειτουργούν σήμερα στην Πορτογαλία εξαιτίας μιας απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία οργανώθηκε από τα κύρια συνδικάτα σε διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων λιτότητας που χαρακτηρίζονται «βάναυσα».

«Εναντίον της διάλυσης του κράτους» και «Τα κεκτημένα δικαιώματα δεν μπορεί να κλαπούν», διακηρύσσουν πανό κρεμασμένα στα κάγκελα των νοσοκομείων, ενώ τα δοχεία απορριμμάτων ξεχειλίζουν στα πεζοδρόμια της Λισαβόνας.

«Οι Πορτογάλοι δεν ανέχονται πλέον τις μισθολογικές περικοπές και τις θυσίες», τόνισε η Άνα Αβοΐλα, συντονίστρια του κοινού Μετώπου των συνδικάτων του δημόσιου τομέα, το οποίο έκανε λόγο για «ισχυρή συμμετοχή στην απεργία, η οποία φθάνει από 70% ως 100%».

Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνο δήλωσε πως «καταλαβαίνει την αποθάρρυνση των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά περιμένει μια συμμετοχή «που δεν θα ξεπερνά το 20%».

Η 24ωρη απεργία προκηρύχθηκε από κοινού με τις ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στις δύο κύριες συνδικαλιστικές ενώσεις, τη CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και την UGT, που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By