Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πορτοκαλί συναγερμός στην Ισλανδία για έκρηξη ηφαιστείου

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το μάγμα στο ηφαίστειο κινείται

etna_volcano640

Οι αρχές της Ισλανδίας αύξησαν το επίπεδο κινδύνου για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα κηρύσσοντας «πορτοκαλί συναγερμό«, το τέταρτο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα κινδύνου.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010 είχε ως συνέπεια το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης για έξι ημέρες και στοίχισε 1,7 δισ. δολάρια.

Από τις 16 Αυγούστου παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, όμως ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται έκρηξη.

Το Μπαρνταρμπούνγκα είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό σύστημα της Ισλανδίας και βρίσκεται κάτω από κάλυμμα πάγου του παγετώνα Βατναγιόκουλ, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ανήκει σε διαφορετική οροσειρά από το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι κατέγραψε την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει σημειωθεί στην περιοχή από το 1996 και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το μάγμα στο ηφαίστειο κινείται.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια έκρηξης, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν θα οδηγήσει σε μια υποπαγετική ηφαιστειακή έκρηξη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στέλεχος της υπηρεσίας υπογράμμισε ότι η περιοχή που βρίσκεται το ηφαίστειο είναι σχεδόν ακατοίκητη, όμως για λόγους ασφαλείας έχουν κλείσει τους γύρω δρόμους.

By