Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποσοτική χαλάρωση εισηγείται το ΔΝΤ

Στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης

ΔΝΤ

Ποσοτική χαλάρωση εισηγείται για άλλη μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβάλλοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η ανάπτυξη και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.

Στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη «είναι αδύναμη και άνιση», οι χρηματοπιστωτικές αγορές της είναι «υπερβολικά κατακερματισμένες» και προειδοποιεί για τους «κινδύνους του αποπληθωρισμού».

Το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, προτρέπει τα μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στην «αποκατάσταση των ισολογισμών» των τραπεζών και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη για ποσοτική χαλάρωση αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», προσθέτοντας την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Παρατεταμένες συνέπειες της κρίσης

Επίσης το ΔΝΤ καταγράφει τις «παρατεταμένες συνέπειες» της κρίσης, όπως η υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και επισημαίνει ότι και οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα προ της ύφεσης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι «άνισα κατανεμημένη» μεταξύ των χωρών.

«Κίνδυνοι για την ανάπτυξη εξακολουθούν να γέρνουν προς την αρνητική πλευρά», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «περαιτέρω αρνητικές κρίσεις, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς, να σταματήσουν την ανάκαμψη και να σπρώξουν την οικονομία σε χαμηλότερο πληθωρισμό».

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί μόνο λίγο το επόμενο έτος, σε 1,5% από 1,1% το 2014. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 0,7% φέτος και του 1,2% το 2015.

Προειδοποιήσεις για πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ και ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Ραντζίτ Τέζα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους από την πιθανότητα χαμηλού πληθωρισμού.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, αν και υπήρχε «θετική αποτίμηση» των ενεργειών της ΕΚΤ, εντούτοις υπήρχε η προειδοποίηση ότι, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», η ΕΚΤ θα πρέπει να μελετήσει την «επέκταση του ισολογισμού» της.

Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων στη ευρωζώνη και να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό.
Για το εν λόγω θέμα, καταγράφηκε και το γεγονός ότι «μεγάλες κεντρικές τράπεζες, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, επέλεξαν την ποσοτική χαλάρωση», προβάλλοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιαπωνίας.

By