Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Που «κλωτσάει» η τρόικα για τα κόκκινα δάνεια

Νέες ρυθμίσεις περνά το ΥΠΟΙΚ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

 

 Σε ρύθμιση οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία – που θα αντιμετωπίζει διαφορετικά όσους έχουν ακίνητη ή κινητή περιουσία από όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία -φαίνεται ότι συγκλίνουν κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις ή κάποιο ακίνητο , θα καλείται να αποπληρώσει σε 18 μηνιαίες δόσεις αν τα χρέη του είναι έως 100.000 ευρώ, σε 24 για  χρέη 100.001- 500.000 ευρώ και 36 δόσεις για οφειλές άνω των 500.001 ευρώ. Αν δεν μπει στη ρύθμιση θα ακολουθούν κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμοί ακινήτων.

Για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία η ελληνική πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει έως 66 δόσεις, με την τρόικα προς το παρόν να μην κάμπτεται.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει και η παράλληλη διαπραγμάτευση για την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με βάση τα όσα έχει ήδη γνωστοποιήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει η πρόβλεψη ότι για να υπαχθεί κάποιος , θα πρέπει να έχει λάβει ενυπόθηκο δάνειο όπου η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα το ύψος της συνολικής περιουσίας του δανειολήπτη δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Η τρόικα θέλει να αναφέρεται ρητά ότι το πλαφόν των 300.000 ευρώ θα αφορά και τις καταθέσεις και ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός θα αφορά και τους ανέργους. Θέλει έτσι να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπει στη ρύθμιση άνεργος που μπορεί να έχει 2 ή περισσότερα ακίνητα ή πολύ μεγάλο ύψος καταθέσεων.

Ένα 2ο σημείο έχει να κάνει με την πρόβλεψη της ρύθμισης ότι εφόσον κάποιος μπει στη ρύθμιση, θα πληρώνει για 2+2 έτη μόνο τόκους με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Η τρόικα θέλει το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο και συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Μια 3η ένσταση αφορά το νόμο Κατσέλη και μια διόρθωση που επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όταν δεν επιτυγχάνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός με την τράπεζα και η υπόθεση του οφειλέτη πάει στο δικαστήριο , εκδίδεται μια απόφαση προσωρινής αναστολής πληρωμών που επιτρέπει στο δανειολήπτη να μην πληρώνει τίποτε μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Η οποία όμως μπορεί να βγει και σε 9 χρόνια…..

Σύμφωνα με την ρύθμιση του υπουργείου, όταν η υπόθεση πάει στο δικαστήριο και μέχρι να βγει απόφαση, ο οφειλέτης θα πληρώνει μηνιαίως τουλάχιστον το 10% της δόσης που θα έπρεπε να πληρώνει πριν υποβάλει αίτηση για ρύθμιση του δανείου του. Στην τρόικα αυτό το 10% φαίνεται μάλλον χαμηλό.

 

 

By