Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΠΟΥ: 458 εκατ. ευρώ το κόστος για την αντιμετώπιση του Έμπολα

H επιδημία ξεπερνά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο

ebola

Το κόστος της παροχής του απαραίτητου εξοπλισμού στη δυτική Αφρική προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του ιού Έμπολα θα είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια (456 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα.

Περισσότερα από το 40% των κρουσμάτων στη δυτική Αφρική, απ’ όπου ξεκίνησε τον Μάρτιο η επιδημία, σημειώθηκαν τις τελευταίες 21 ημέρες, τόνισαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μια ένδειξη ότι η επιδημία ξεπερνά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 51%, με το χαμηλότερο να είναι 41% στη Σιέρα Λεόνε και το υψηλότερο 66% στη Γουινέα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαρακτηριστικό των σοβαρών προβλημάτων στη διαχείριση της επιδημίας, της πρόληψης και του ελέγχου της, καθώς και των ανεπαρκών ιατρικών μέτρων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, στη Σιέρα Λεόνε οι ιατρικές υποδομές της πρωτεύουσας Φρίταουν είναι τόσο περιορισμένες που οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα μεταφέρονται σε κλινικές στην Κένεμα, οι οποίες είναι υπερπλήρεις.

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν υπογράμμισε ότι η επιδημία του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με αυτή της δυτικής Αφρικής.

Η Τσαν συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έχει υπάρξει ένας πολύ σημαντικός υποστηρικτής» των προσπαθειών του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ελβετία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Κουβέιτ και ο Καναδάς, οι οποίες παρείχαν ιατρική, επιμελητειακή ή άλλη υποστήριξη.

Ωστόσο, οι προσπάθειες εξακολουθούν να μην αρκούν. Τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα καταγράφονται στις κοινότητες, καθώς οι οικογένειες φροντίζουν τους ασθενείς που δεν έχουν πού να πάνε και συχνά αρνούνται να καταγραφούν από τους γιατρούς, εξήγησε ο γιατρός Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ασφάλεια Υγείας.

«Η εύρεση τοποθεσιών για την φροντίδα των ασθενών είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας αυτής», επεσήμανε ο Φουκούντα.

By