Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πούτιν: «Αδύνατο να πούμε πότε θα τελειώσει η πολιτική κρίση στην Ουκρανία»

Κάλεσε το Κίεβο να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

oukrania-simaia-ntonetsk

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Russia Today.

«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο και πρέπει να επιδιώξουμε την υλοποίηση του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο κανάλι 1TV και συμπλήρωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση «να ξεκινήσει ουσιαστικές συνομιλίες- και όχι μια τεχνική συζήτηση- για την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας και του κράτους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η επίλυση της κρίσης κατά μεγάλο μέρος εξαρτάται από το Κίεβο και του είναι αδύνατο να προσδιορίσει το τέλος της.

Πιθανώς, υπογράμμισε ο Πούτιν, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία να αποσαφηνίσουν την κατάσταση.

«Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκλογική κούρσα θέλουν να δείξουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος.

Οι πάντες θα θέλουν να επιδείξουν πυγμή και την ώρα που η πολιτική διαμάχη θα οξύνεται θα είναι δύσκολο να περιμένουμε ότι κάποιος θα στραφεί στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης και όχι σε μια στρατιωτική», εξήγησε.

Ακόμα, τόνισε ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι οι αυτονομιστές θα κάτσουν ήρεμοι όταν βλέπουν τα σπίτια τους να καταστρέφονται.

Αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της Ε.Ε. και της Δύσης εναντίον της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος, συνέστησε στους ομολόγους του να ξανασκεφτούν τι ακριβώς υποστηρίζουν (τις κυρώσεις).

«Τι είναι λοιπόν αυτές οι διαβόητες Ευρωπαϊκές αξίες; Υποστηρίζουν ένα ένοπλο πραξικόπημα, την καταστολή των αντιπάλων τους με ένοπλες δυνάμεις- αυτές λοιπόν είναι οι Ευρωπαϊκές αξίες; Πιστεύω ότι οι συνάδερφοι μου θα πρέπει να θυμηθούν τα δικά τους ιδανικά», δήλωσε απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες.

Σχετικά με τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις, τα οποία έθεσαν απαγόρευση στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλες χώρες, ο πρόεδρος της Ρωσίας θεωρεί ότι ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές χώρες, η επιστροφή τους στη ρωσική αγορά θα είναι μάλλον δύσκολη.

Κατά την άποψη του εξαγωγείς από χώρες της λατινικής Αμερικής, τη Κίνα και από άλλους εξ ανατολής γείτονες της Ρωσίας, θα καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους και τότε θα είναι «πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να τους κουνήσουν (οι ευρωπαίοι)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

By