Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πούτιν: «Δεν ενδιαφέρεται για τη διάσπαση της Ουκρανίας»

Καθησυχαστικός για το μέλλον της Ουκρανίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλίες με ευρωπαίους ομολόγους τους

putin800_280214

Διαβεβαιώσεις ότι δεν σκοπεύει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μοιράζει ο Πούτιν στη Δύση, την ώρα που η ένταση στην Κριμαία παραμένει στο κόκκινο, ρώσοι βουλευτές προτείνουν νομοσχέδια που διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία και το Κρεμλίνο μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στα μέλη της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, που διαλύθηκε από τις νέες Αρχές.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να την καθησυχάσει για την ένταση στην Κριμαία, τονίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διάσπαση της Ουκρανίας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, είπε ότι στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ, ο Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις» είπε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου, λέγοντας ότι η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις και ζητώντας αυτοσυγκράτηση.

Οι ρωσικές διαβεβαιώσεις έρχονται την ώρα που οι ανησυχίες για την πιθανότητα απόσχισης της Κριμαίας αυξάνονται, μετά την κατάληψη από στρατιώτες χωρίς διακριτικά δύο αεροδρομίων της περιοχής: του πολιτικού αεροδρομίου στη Συμφερόπολη και του στρατιωτικού στη Σεβαστούπολη. Τη Ρωσία «δείχνει» για τις καταλήψεις ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους γύρω από τα αεροδρόμια. Διαψεύδει η Μόσχα.

Πούτιν: «Δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία»

Πούτιν είχε επίσης συνομιλία με τον Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο ρώσος πρόεδρος είπε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Βλ.Πούτιν ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν προγραμματιστεί πριν την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που έχει υποσχεθεί η μεταβατική κυβέρνηση, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να εξασφαλιστεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία.

Συνομιλία Κέρι – Λαβρόφ

Παρόμοιες ήταν και οι διαβεβαιώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στον αμερικανό ομόλογό του. Ο Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει εντάσεις στην Ουκρανία και έθεσε το θέμα της κατάληψης αεροδρομίων, καθώς και της εμφάνισης στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού σε περιοχές της Κριμαίας.

«Αν και μας είπε ότι δεν παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας και ότι δεν σκοπεύει να την παραβιάσει, ξεκαθάρισα παρ” όλα αυτά ότι αυτό θα μπορούσε να παρερμηνευθεί αυτή τη στιγμή και ότι υπάρχουν αρκετές εντάσεις» είπε ο Κέρι.

«Είναι σημαντικό για όλους να είναι απίστευτα προσεκτικοί να μην πυροδοτήσουν εντάσεις και να μη στείλουν λάθος μηνύματα» πρόσθεσε.

By