Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πούτιν κατά ανταρτών, η CIA τους στέλνει όπλα

Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τα χημικά στη Συρία λέει ο Πούτιν, την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για εξοπλισμό των ανταρτών με αμερικανικά όπλα από τη CIA .

putin1Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, με θέμα την πρόταση της Μόσχας για να τεθούν υπό έλεγχο τα χημικά όπλα στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με άρθρο του στους New York Times επιχειρηματολογεί κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης και δηλώνει βέβαιος ότι υπεύθυνοι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου είναι οι αντάρτες και όχι το καθεστώς Ασαντ.

«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές», γράφει ο Πούτιν στο άρθρο του.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρώτα από όλα εξηγεί ότι έγραψε το άρθρο για  να απευθυνθεί απευθείας στον αμερικανικό λαό, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, την ώρα που κατά της στρατιωτικής επέμβασης τάσσεται η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης και ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μεταθέσει την ψηφοφορία στο Κογκρέσο -στην οποία όπως όλα δείχνουν θα ήταν πολύ δύσκολο να εγκριθεί η ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ- αναμένοντας τα αποτελέσματα της ρωσικής πρωτοβουλίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο Πούτιν προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να «αδράξουν την ευκαιρία», καθώς όπως ανέφερε η Συρία έχει πρόθεση να ελέγξει τα χημικά όπλα.

Εν τω μεταξύ Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι πριν από δύο εβδομάδες οι αντάρτες στη Συρία άρχισαν να εφοδιάζονται με όπλα χρηματοδότησης -αν όχι κατασκευής- ΗΠΑ. Τον εξοπλισμό των ανταρτών με ελαφρύ οπλισμό, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα συντονίζει η CIA, πέραν της βοήθειας σε ειρηνικά είδη που παρέχουν έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό οι ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από cnn.com, theguardian.com, ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By