Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πούτιν: «Πλήρη στήριξη στο Ιράκ»

Στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών του Ιράκ

iraq-militants

Τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για «την πλήρη υποστήριξη» της χώρας του στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Μάλικι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης με στόχο να απελευθερωθεί άμεσα το έδαφος της χώρας από τους τρομοκράτες», ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.

«Επισημάνθηκε ότι η δραστηριότητα των εξτρεμιστών που διεξάγουν μάχες στο έδαφος της Συρίας έλαβε διακρατικό χαρακτήρα και αποτελεί απειλή για όλη την περιοχή», σημείωσε η Μόσχα.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δέχεται επικρίσεις από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μια πολιτική που προωθεί τους σιίτες και περιθωριοποιεί τη σουνιτική μειονότητα.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 30 μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες με τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι επιτέθηκαν στην πόλη Μουκνταντίγια, 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και έναν γιατρό.

Μετά τις μάχες που ξέσπασαν τα ξημερώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη, ενώ οι αντάρτες έχουν αναπτυχθεί στα περίχωρα, σύμφωνα με τις πηγές.

Σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 9 Ιουνίου οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές σε τέσσερις επαρχίες του βόρειου και του ανατολικού Ιράκ.

By