Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πούτιν: «Σχετικά πιθανή μια καταστροφική πτώση στις τιμές ενέργειας»

«Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και μιας καταστροφικής πτώσης στις τιμές ενέργειας, που είναι σχετικά πιθανή»

Russian President Putin during his meeting with Armenian President Sarksyan in Yerevan

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο TASS την Παρασκευή και πριν την αναχώρηση του για την σύνοδο των G20 επισήμανε πως η οικονομία της χώρας είναι έτοιμη για τα χειρότερα σενάρια.

«Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και μιας καταστροφικής πτώσης στις τιμές ενέργειας, που είναι σχετικά πιθανή» ανέφερε ο κ. Πούτιν. «Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας και η κυβέρνηση εξετάζουν την εξέλιξη της οικονομίας για κάθε ένα από αυτά τα σενάρια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έρευνα της Societe Generale, μια πτώση 20 δολαρίων στην τιμή του αργού οδηγεί σε μείωση 1,75 ποσοστιαίων μονάδων στο ρωσικό ΑΕΠ την πρώτη χρονιά του σοκ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, από 115 δολάρια το καλοκαίρι.

«Μια χώρα σαν την δική μας» σημείωσε ο κ. Πούτιν, έχει πιο εύκολο έργο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Γιατί ; Επειδή παράγουμε πετρέλαιο και αργό και διαχειριζόμαστε προσεκτικά τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος» ανέφερε σύμφωνα με το Business Insider ο ίδιος. «Τα αποθέματα μας είναι αρκετά μεγάλα και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις» τόνισε.

Όσοι δεν έχουν μεγάλα αποθέματα θα υποφέρουν σε μια τέτοια κατάσταση, πρόσθεσε. Ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε πως δεν είναι η σωστή στιγμή να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα αυτά για να «επιταχύνει και να ζεστάνει» την ρωσική οικονομία.

By