Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Πράξης δολιοφθοράς η ομηρία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία»

Σε δήλωσή του, ο Ντιντιέ  Μπουρκχάλτερ είπε ότι η κράτηση των μελών της ειδικής αποστολής παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

ukraine

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ) , Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ περιέγραψε την ομηρία των παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού στην ανατολική Ουκρανία ως πράξης «δολιοφθοράς».

Σε δήλωσή του, ο Μπουρκχάλτερ είπε ότι η κράτηση των μελών της ειδικής αποστολής παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» και είναι «μια πράξη δολιοφθοράς στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ξεπεράσει την κρίση». Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ ζήτησε δε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση τους».

Η οργάνωση με έδρα τη Βιέννη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε χάσει την επαφή με μια ομάδα από τέσσερις παρατηρητές – από τη Δανία την Εσθονία την Τουρκία και την Ελβετία – οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας από φιλορώσους αυτονομιστές σε ένα σημείο ελέγχου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες για την ομηρία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Μια δεύτερη ομάδα από 11 παρατηρητές του ΟΑΣΕ κρατήθηκαν για αρκετές ώρες την Τετάρτη στην ίδια περιοχή, αλλά η επαφή με τον διεθνή οργανισμό αποκαταστάθηκε νωρίς το απόγευμα , όταν η ομάδα επέστρεψε στο Ντόνετσκ.

By