Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προβάδισμα του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές

Η ΝΔ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ οριακή διαφορά για την Ελλάδα

ellada_euelections

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) αναδεικνύεται ως η το πρώτο κόμμα για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου σύμφωνα με έρευνα του PollWatch2014.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΕΡΡ βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 28,6% και 216 έδρες, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές ( S&D) με 27,3% και 205 έδρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΡΡ και οι Σοσιαλιστές, α δύο κόμματα που παραδοσιακά κυριαρχούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.

Συγκεκριμένα το ποσοστό του ΕΡΡ παραμένει στα ίδια επίπεδα αλλά χάνει έδαφος στη Ρουμανία και την Ισπανία ενώ το S&D χάνει μόλις τέσσερις έδρες κυρίως από την πτώση της δημοτικότητας του στην Πολωνία και τη Γαλλία.

Το νεοφιλελεύθερο ALDE συγκεντρώνει ποσοστό 7,7% και 63 έδρες, ενώ ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 6,6% και 50 εδρες και οι Πράσινοι με 5,99% και 45 έδρες.

Στην Ελλάδα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη «σώμα με σώμα» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με το Ποτάμι να είναι στην τρίτη θέση. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ελιά, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ.

By