Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβόπουλος: Ανατριχιάζω στο ενδεχόμενο κρατικού ελέγχου της Εθνικής

«Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτραπεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

 του Νίκου Φιλιππίδη

stournaras-provopoulosΠαρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικά στις πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση των διαδικασιών, που μοιραία οδηγεί σε αδυναμία εξασφάλισης της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου του σχήματος Εθνική Eurobank και την οιονεί κρατικοποιησή του, είχαμε τη Δευτέρα σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ανατριχιάζω στο ενδεχόμενο κρατικού ελέγχου της Εθνικής». «Αν η Εθνική λειτουργούσε υπό κρατικό έλεγχο θα μας έφερνε πίσω δεκαετίες», προειδοποίησε στη συνέχεια.

Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες πως η τρόικα αντιδρά στη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, ο διοικητής της ΤτΕ διεμήνυσε: «Η τρόικα λέει ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ναι, η τρόικα έχει θέσει θέμα για την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, αλλά η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτραπεί».

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ακόμα ότι από το 2009 έως το 2012 έφυγαν από τις τράπεζες 90 δισ. ευρώ ή το 1/3 της καταθετικής βάσης της χώρας και συμπλήρωσεότι οι τράπεζες δειλά δειλά επαναπροσεγγίζουν τις αγορές. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Μία ενδεχόμενη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μας έθετε εκτός ευρώ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη πως οι υστερήσεις στα έσοδα μπορούν να καλυφθούν από τις καταθέσεις, ενώ εξήγησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαϊου.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το εάν η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει ακόμη να αποχωρήσει από το ευρώ, διεμήνυσε: «Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το Grexit αλλά δεν έχει εξαλειφθεί τελείως. Δεν υπάρχει ανησυχία για το ευρώ, αν και υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Η επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε έναν εφιάλτη» και πρόσθεσε ότι  «κάναμε ένα ψεύτικο πάρτι τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Οι χώρες της Ευρώπης κάλυψαν τα έξοδα αυτού του πάρτι. Χωρίς αυτά τα λεφτά η Ελλάδα θα ζούσε δραματικές στιγμές».

By