Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προβόπουλος: Εξακολουθούν τα πράγματα να είναι δύσκολα

Τράπεζες και οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

giorgos probopoulos trapeza ellados
© FOSPHOTOS Menelaos Myrillas

Η πορεία των ελληνικών τραπεζών και οι καταθέσεις ήταν, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «οι Τράπεζες επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα.  Και επειδή περιέγραψα ένα κλίμα πιο θετικό για τη χώρα, θα ήθελα να πω ότι και οι Τράπεζες βρίσκονται σε μια θετική πορεία.  Είναι σημαντικό ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν».

Όπως είπε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος υπογράμμισε ότι το Φεβρουάριο επέστρεψαν περί τα 2, ίσως και λίγο παραπάνω, δισεκατομμύρια ευρώ, τον οποίο χαρακτήρισε ικανοποιητικ, ενώ από τον Ιούνιο και μετά έχουν επιστρέψει περίπου 16-17 δις ευρώ.

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε πετύχει μια μεγάλη πρόοδο σε τρεις κρίσιμους τομείς:  Ο ένας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, ο δεύτερος είναι η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος.  Πέρυσι το ισοζύγιο πληρωμών έκλεισε με ένα έλλειμμα, που σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 2,9%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2008, που ήταν μια κακή χρονιά και η αρχή της κρίσης όπως ξέρετε, το έλλειμμα ήταν στο 15% του ΑΕΠ».

Σχετικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «στους επόμενους μήνες βγαίνουν στις αγορές για να ανακεφαλοποιηθούν και νομίζω ότι και αυτό σηματοδοτεί μια καλή πορεία, σε συνδυασμό – αν θέλετε – με τη συγχώνευση στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες Τράπεζες, οι οποίες θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο, όπου τρεις μεγάλες Τράπεζες και λίγες μικρότερες θα εξυπηρετούν τραπεζικά τη χώρα και θα έχουν μια ισχυρή παρουσία, όπως είχαν και στο παρελθόν στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα».

[custom_gallery id=»7377″]

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε, ωστόσο, ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αρκετά δύσκολα, διότι τόσα προβλήματα που είχε συσσωρεύσει η χώρα μας. Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι «έχουμε διανύσει ένα 70% της διαδρομής.  Μας απομένει όμως ακόμα ένα 30%.  Αλλά, όπως ξέρετε, στον μαραθώνιο – και παλαιά ήσασταν και αθλητής απ’ότι ξέρω – το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και το πιο εξαντλητικό».

«Πιστεύω και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι το τέλος, για να μην αφήσουμε και τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός να πάνε χαμένες και έτσι στο τέλος να μην χάσουμε αυτή τη μάχη και να κερδίσουμε το έπαθλο.  Αλλά, το ότι υπάρχουν σημάδια θετικά, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός θα κερδηθεί», πρόσθεσε.

 

By