Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προβόπουλος: Μερική αλήθεια ότι «κρεμάσαμε» την Κύπρο

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε στη Βουλή πως η Ελλάδα έκανε ότι ήταν εφικτό για τις κυπριακές τράπεζες, ενώ για την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος δήλωσε πως προχωρά κανονικά.

stournaras-provopoulosΥπερβολή χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «κρέμασε» τις κυπριακές τράπεζες.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι η εκτίμηση αυτή «έχει στοιχεία αληθείας, αλλά είναι μερική αλήθεια» και πρόσθεσε: «Κάναμε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, δεν ήταν εφικτό». Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε γιατί δεν συναίνεσε να δοθεί η ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ που ζήτησε η Κύπρος ως «αντάλλαγμα» για τις ζημίες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Η κυπριακή πλευρά ζήτησε την  παροχή έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance – ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος στις Κυπριακές τράπεζες. Ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε σήμερα πως «δεδομένου ότι το ELA βαρύνει με κινδύνους την ίδια την κεντρική τράπεζα και το Δημόσιο της χώρας που το δίνει (στο βαθμό που καλύπτεται από κρατική εγγύηση), δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών (όπως ήταν η CPB, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, που λειτουργούσαν ως υποκαταστήματα των αντίστοιχων κυπριακών τραπεζών και εποπτεύονταν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου). Τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες από την κεντρική τράπεζα της χώρας προέλευσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου), που τα εποπτεύει».

Υπενθύμισε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κατ’ αρχήν υποχρεωμένη να παράσχει ELA ούτε σε θυγατρικές ξένων τραπεζών» και «στο παρελθόν με δυσκολία συγκατατέθηκε σε περιορισμένη χορήγηση ELA σε τέτοιες θυγατρικές, προκειμένου οι τελευταίες να αναζητήσουν χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρίες. Κι αυτό για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή οι κίνδυνοι για τον Έλληνα φορολογούμενο». Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τη έκτακτη χρηματοδότηση σε θυγατρική κυπριακής τράπεζας (Επενδυτική Τράπεζα) που έχει έδρα στην Ελλάδα, όταν παρουσιάστηκε αδυναμία εύρεσης ρευστότητας από την μητρική της τράπεζα (CPB Κύπρου).

Αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στη διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, η οποία συνεχίζεται. «Η διαδικασία αναδιάταξης προχωρεί. Σε μερικούς μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο -σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης- αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων. Ως εκ τούτου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό, καθώς εξαλείφεται η πλεονάζουσα δυναμικότητα και αξιοποιούνται οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια».

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε παράλληλα, ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού επιβίωσε από αυτή τη φοβερή θύελλα, αναδύεται ισχυρότερο και, ως εκ τούτου, θα είναι ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας».

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι «η υλοποίηση της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα έχει προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί», ενώ υπενθύμισε ότι η ΤτΕ κινήθηκε με τη συνδρομή της διεθνούς εταιρίας Bain, διεξήγαγε «αξιολόγηση βιωσιμότητας».

Αναφερόμενος στην συγχώνευση Εθνικής και Eurobank ο Γ. Προβόπουλος περιέγραψε τα γεγονότα: «Οι δύο τράπεζες, με επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει -σε όποιο βαθμό απαιτηθεί- τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Τα απαιτούμενα για το σκοπό αυτό κεφάλαια αποτελούν τμήμα των 50 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στη συνέχεια, το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών».

 

By