Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προβόπουλος: Η ΤτΕ προειδοποιούσε από το 2008 για επίπονη κρίση στη χώρα

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω: Οι εκκλήσεις έπεσαν στο κενό καθώς δεν εισακούστηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες

 

provopoulos_pand

Από τα τέλη του 2008 προειδοποιούσε η Τράπεζα της Ελλάδος για μια βαθιά, επίπονη και διαρθρωτική κρίση στη χώρα, η οποία θα απαιτούσε ριζική αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και αγκυλώσεων. Ωστόσο οι αγωνιώδεις εκκλήσεις έπεσαν στο κενό καθώς  δεν εισακούονταν  από τις πολιτικές ηγεσίες ενώ η χώρα ανέμελα συνέχιζε να ζει επί της ουσίας με δανεικά. Αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά την παρουσίαση των βιβλίων «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008» και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης – Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013». Παράλληλα ο Γ. Προβόπουλος συνόψισε τις θέσεις της Τράπεζας για την έξοδο από την κρίση στο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι όροι του Προγράμματος Προσαρμογής, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να εκλογικευθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να δημιουργηθεί μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος  για το «τιτάνιο», όπως είπε, έργο που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος προσθέτοντας παράλληλα πως δεν νοιώθει «καμία πικρία» για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της ΤτΕ. Αντιθέτως δήλωσε πως νοιώθει «απελευθερωμένος».

«Νοιώθω απελευθερωμένος γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν νοιώθει πως υπήρξε αναγνώριση για το έργο που επιτέλεσε στην ΤτΕ, ο απερχόμενος διοικητής της Τραπέζης υπογράμμισε πως τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που επικοινώνησαν μαζί του, τού μίλησαν με πολύ θετικά λόγια.

«Χθες ο Πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο Βενιζέλος και μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές» σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος.

By