Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προεκλογικό δώρο 500 εκ. ευρώ από την τρόικα!

Με την ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου των 500 εκ. ευρώ από τον πρωθυπουργό ξεκίνησε ανεπισήμως η προεκλογική περίοδος και η κυβέρνηση ελπίζει ότι με παροχές θα αλλάξει το δυσμενές προεκλογικό κλίμα. Γιατί η τρόικα υποχώρησε και τελικά έκανε στην κυβέρνηση το προεκλογικό δώρο που ζητούσε    

samaras-stournaras600i

Η τρόικα τελικά υποχώρησε ένα βήμα, αντιλήφθηκε τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης και έδωσε το «πράσινο»  φως για τη μετατροπή ενός μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος – μικρότερου από το 70% για το οποίο είχε δεσμευθεί προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς– σε κοινωνικό μέρισμα προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αστέγους και  ένστολους.

Στο πακέτο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να στηρίξει την επιχειρηματολογία της για το τέλος της κρίσης, το τέλος του μνημονίου, την αρχή της ανάκαμψης κλπ. Δυστυχώς τίποτε από αυτά δε συμβαίνει. Τουλάχιστον δε συμβαίνει ακόμα. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν άλυτα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα εγκρίνει επισήμως η Εurostat στις 26 Μαρτίου «σήμερα είναι και αύριο δεν είναι«, με ότι και αν αυτό σημαίνει για την επόμενη χρονιά.  Με αυτά τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά στοιχεία, με τα ταμεία σε ταμειακό πρόβλημα, τις κοινωνικές υπηρεσίες υποχρηματοδοτούμενες και τους δείκτες των επενδύσεων στο σημερινό επίπεδο και την ανεργία να συνεχίζει να αυξάνεται,  καμία κυβέρνηση δε μπορεί να μιλά για το τέλος της κρίσης, εκτός από τη δική μας.

Αυτό που έχει συμβεί, είναι ότι η κυβέρνηση έπεισε την τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι αν δεν της επιτραπεί να «βγάλει» από το μανίκι ένα πακέτο προεκλογικών παροχών ως μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος και να το… κουνά στους ψηφοφόρους, τότε βαίνει με εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις στη διπλή μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η τρόικα αντιλήφθηκε τη σημασία του αιτήματος, παρείχε τη διευκόλυνση που ζήτησε η κυβέρνηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν για τον λογαριασμό (πολιτικό και οικονομικό) μετά τις ευρωεκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα και τις εξελίξεις. Να συζητήσουν, δηλαδή, με ποια νέα μέτρα θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από αυτή τη διευκόλυνση.

Πρόκειται λοιπόν για διευκόλυνση προεκλογικού χαρακτήρα και μετεκλογικού κόστους. Όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για όλους τους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό όταν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται δεν οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα όπως έληξε (όπως έληξε) η προηγούμενη. Και τότε, θα ξεκινήσει η συζήτηση για νέα μέτρα. Όλα αυτά όμως θα συμβούν μετά τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Και για το Μαξίμου αυτό που προέχει είναι να μη καταρρεύσει η ΝΔ τον Μάιο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει. Έστω και αν έχει ήδη συμφωνήσει να κάτσει μετά τις ευρωεκλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσει τι νέα μέτρα πρέπει να πάρει, όταν η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας καταλήξει σε νέα κενά και παραλείψεις.

Γιάννης Καμπουράκης

(Visited 1 times, 1 visits today)