Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προκαλεί και απειλεί με διχοτόμηση της Κύπρου ο Α.Νταβούτογλου

Απαιτεί συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Κύπρου

 

TURKIA DAVOUTOGLOUΚλιμακώνει τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος στέλνει …τελεσίγραφο στην ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας ότι ή θα υπάρξει συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Κύπρου ή η Τουρκία θα προχωρήσει σε μονομερή διχοτόμηση του νησιού!

Ο Α.Νταβούτογλου σε συνέντευξή του σε Τουρκική εφημερία, την Haberturk απαιτεί την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση» προκειμένου οι ενεργειακές πηγές  «να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι». Σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζει «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών». Μάλιστα η εφημερίδα στην οποία δίνει την συνέντευξη έχει πρωτοσέλιδο την φράση «Λύση ή Διχοτόμηση». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται και στα έσοδα της συνεκμετάλλευσης αναφέροντας ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη».

Αξίζει να σημειωθεί πώς όλα δείχνουν πώς θα υπάρξει περεταίρω ένταση των προκλήσεων αφού ο Α.Νταβούτογλου δηλώνει πώς θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στην Κύπρο ενώ το θέμα έχει εξεταστεί και σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Επίσημη απάντηση στην Τουρκική πρόκληση εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυστηρή γλώσσα στη απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου που τονίζεται  ότι  στην Κύπρο έχουμε την ύπαρξη «μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας”» θυμίζοντας ότι «Το 1974 ένα στρατιωτικό πραξικόπημα λειτούργησε ως άλλοθι για μία στρατιωτική εισβολή που συνεχίστηκε μετά την εποτυχία του πραξικοπήματος και οδήγησε στην κατάληψη του 37% της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή η παράνομη εισβολή και κατοχή ήταν αντίθετη με τους κανόνες του ΟΗΕ και έχει επανειλημμένως καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη».

Ειδικά για το θέμα των ενεργειακών πηγών στην Κύπρο επισημαίνει ότι υπόκεινται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας τονίζοντας ότι «δε συμφωνούμε με την πρόταση για τετραμερή σύσκεψη, κυρίως επειδή μία τέτοια πρόταση αντιτίθεται στη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόκληση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών την οποία και σχολιάζουν

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά –με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι  πάντοτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Είναι δε υποχρέωση  της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν η βάση για την όποια λύση στο Κυπριακό επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά που χαρακτηρίζει «απαράδεκτες” τις δηλώσεις Νταβούτογλου

Συνέχεια τις προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας αποκάλεσε η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Επισημαίνει ότι οι διπλωματικού χαρακτήρα κινήσεις της Άγκυρας δεν αλλάζουν την ουσία του πράγματος που είναι η παράνομη τουρκική κατοχή στην Βόρεια Κύπρο.

Την κυβερνητική μυστική διπλωματία και την «μερκελική επιθεση στην Κύπρο» εκτίμησε ως αίτια της τουρκικής επιθετικότητας ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Όσον αφορά τις δηλώσεις, τις αποκάλεσε «προκλητικότατες».
«Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από την βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ώς αποτέλεσμα και την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμη χειρότερη έκδοση»

 

[space size=»30″]

By