Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προκλητικός ο Νταβούτογλου – «Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο»

Θέμα στην ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα θέσει η Κύπρος

ntaboutoglou

«Οι πόροι στην Κύπρο είναι για όλους τους Κύπριους και η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνές της προκειμένου να ερευνήσει για πετρέλαιο και αέριο στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, έχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα όποτε θέλουμε. Οποιοδήποτε βήμα εξαιρεί τη μια πλευρά του νησιού, δεν είναι αποδεκτή».

Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως μεταδίδει η Sabah. Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι. Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος ετοιμάζεται να θέσει θέμα στην ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα φέρεται να εξετάζει -μεταξύ άλλων- προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και εταιρειών, που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

By