Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προς πώληση το 6% του ΟΤΕ

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει την «τρύπα» από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.

Του Νίκου Φιλιππίδη

OTE«Άσσο από μανίκι της» με την πώληση του 6% των μετοχών του ΟΤΕ επιχειρεί να βγάλει η κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, αλλάζοντας το κλίμα μετά το ναυάγιο με την ΔΕΠΑ.

Το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βάλει στα δημόσια ταμεία περί τα 200 εκ. ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα οδηγούσε στην απώλεια της «χρυσής μετοχής» που δίνει το δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα στρατηγικής καθώς επίσης και στην επιλογή πέντε από τα συνολικά ένδεκα μέλη της διοίκησης στον ΟΤΕ. Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει τόσο για τον χρόνο που θα προχωρήσει στην πώληση όσο και το αν μαζί με το 6% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο (τελευταίο πακέτο) πουληθεί τελικά και το 4% των μετοχών του ΟΤΕ που ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, πάντως, είναι υπό διερεύνηση, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι το ποσοστό του 6% να περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί να οδεύσει προς πώληση.

Με βάση τη συμφωνία μετόχων, που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση το 2008 με την Deutsche Telekom, σε περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να πωλήσει επιπλέον ποσοστό, ο γερμανικός όμιλος έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης (first denial).

Έτσι, αν ο γερμανικός κολοσσός δεν θελήσει να αποκτήσει το επιπλέον ποσοστό – εξέλιξη που δεν θα πρέπει μεν να αποκλείεται, αλλά δεν υπάρχουν και ενδείξεις που να συνηγορούν υπέρ της – η διάθεση του ποσοστού θα μπορούσε να γίνει μέσω της αγοράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By