Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με το όπλο… παρά πόδα Βόρεια και Νότια Κορέα

Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά τον αποκλεισμό της κοινής βιομηχανικής ζώνης στη Βόρειο Κορέα, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν αποκλείει την στρατιωτική επέμβαση.

Copyright:  REUTERS/ Kim Hong-Ji
Copyright: REUTERS/ Kim Hong-Ji

Η Πιονγκγιάνγκ μπλόκαρε την πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάενσονγκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα, δημιουργεί φόβους ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, αρχίζει να πραγματοποιεί μέρος των απειλών της.

Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική κίνηση συνεργασίας των δύο χωρών. Το συγκρότημα αποτελεί πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα ύψους 2 δισ. δολλαρίων σε ετήσια βάση, το οποίο και παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Κουάν-τζιν, δήλωσε πως η Σεούλ εξετάζει πλέον όλες τις εναλλακτικές, ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης.

Η τελευταία κίνηση της Πιονγκγιάνγκ, να απαγορεύσει σε Νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να εισέλθουν στο διακορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα της Καεσόνγκ θεωρήθηκε από τη Νότια Κορέα ως casus belli. Όπως ανακοίνωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που παραμένουν στην κοινή βιομηχανική ζώνη στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο YONHAP.

Η Σεούλ επίσημα ανακοίνωσε ότι 861 Νοτιοκορεάτες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, μετά την απόφαση αποκλεισμού της Πιονγκγιάνγκ.

Η Ουάσινγκτον από την μεριά της δήλωσε πως θα υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και την σύμμαχό της την Ν. Κορέα απέναντι στην Β. Κορέα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Μπιουνγκ-Σε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε επίσης ότι μια κίνηση επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Γιονγκμπιόν  θα αποτελεί «σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει» η Β. Κορέα, όταν δεσμεύτηκε να κλείσει τις εγκαταστάσεις της αυτές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη ρητορική της  Πιονγκγιάνγκ μέχρι την πράξη.

(Πηγή: Reuters, WSJ)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By