Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

«Τρέχει» το οικονομικό επιτελείο – Στόχος να επικυρωθεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Αυτή την εβδομάδα – πιθανότητα την Πέμπτη- αναμένεται να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή όλες οι ρυθμίσεις και τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, με στόχο να έχουν επικυρωθεί μέχρι την Κυριακή 28 Απριλίου.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ότι το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη και τόνισε ότι «ελπίζω να είμαστε έτοιμοι. Τρέχουμε, βέβαια, να προλάβουμε, γιατί είναι πολλά τα θέματα».

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «θα συναντηθούμε, ενδεχομένως, αν είμαστε έτοιμοι, αύριο βράδυ, με τους κυβερνητικούς εταίρους».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «εφόσον η Βουλή παραμένει κλειστή το Πάσχα, θα πρέπει να το έχουμε ψηφίσει μέχρι την επόμενη Κυριακή», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει έγκριση από το Euro Working Group τη Δευτέρα απάντησε αρνητικά και ότι πιθανότητα θα μεταφερθεί σε τηλεδιάσκεψη στις 13 Μαΐου.

Το οικονομικό επιτελείο, με αλλεπάλληλες συσκέψεις, «τρέχει» προκειμένου να κλείσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες και να καταρτίσει το νέο πολυνομοσχέδιο και να φέρει τις νέες αλλαγές στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις απολύσεις των επίορκων και τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και τις ρυθμίσεις για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη μείωση κατά 15% στον ενιαίο φόρο ακινήτων για το 2013, αλλά και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναλυτικά οι Αλλαγές:

Φόροι. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μειώνεται κατά 15% και αλλάζει όνομα σε «Ενιαίος Φόρος». Επίσης, θα τεθούν οι βάσεις για το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από τα τέλη του 2013 ή το 2014.

Οφειλές. H ρύθμιση για τους οφειλέτες προβλέπει απεριόριστες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα έως 5.000 ευρώ και δυνατότητα αποπληρωμής ως 48 δόσεις για φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Δημόσιο. Το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο για την κινητικότητα, καθώς θα υπάρξουν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 το 2013. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα.

Κυριακές.
Προωθείται το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.

Οι δόσεις

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 29 Απριλίου, συνεδριάζει η ομάδα εργασίας του Eurogroup, για να εγκρίνει τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ ευρώ και τον Μάιο θα εγκριθεί το υπόλοιπο ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ.

Στα προαπαιτούμενα για τις δόσεις έως το τέλος Μαΐου είναι, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν οι στόχοι έως τα τέλη Απριλίου για τη διαχείριση των εσόδων και να ενισχυθεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων, να γίνει η αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης καταναλωτών ΔΕΗ από την 1η Μαΐου, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος Απριλίου και να γίνουν οι αλλαγές στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

 

 

By