Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προσπάθειες για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους

Ξεκινούν οι… νύξεις από την Αθήνα προς τους επικεφαλής των Βρυξελλών

0821greece

Μετά από τη «ok» που πήρα η κυβέρνηση από την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα την Τέταρτη, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει προς την πλευρά των Ευρωπαίων το θέμα διευθέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας στο Euro Working Group, παρά την πρόθεση της Κομισιόν να μεταφέρει το εν λόγω θέμα για το β” εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο της Ελλάδας για επιστροφή στην ανάπτυξη από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγλου.

Με βάση τις μελέτες που υπέβαλαν το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey, η κυβέρνηση επέλεξε τους τομείς εκείνους στους οποίους διαβλέπει ότι υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτοί περιλαμβάνουν: την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση σε τομείς οι οποίοι αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή, όπως το ελαιόλαδο και τα είδη διατροφής, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις συνδυασμένες μεταφορές – logistics.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα χρειασθεί να συνεχιστούν η δημοσιονομική πολιτική της εξυγίανσης και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενισχυθεί η έρευνα και οι συνθήκες ανταγωνισμού και να γίνουν αλλαγές στη φορολογία.

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης, το σχέδιο βασίζεται στο ΕΣΠΑ, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα υποστηρίζει ότι, δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών να ενισχύσουν τις επενδύσεις, πρέπει να δημιουργηθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Για την ενίσχυση των τελευταίων, η κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από την Ευρωζώνη.

Το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του o πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αποκρυσταλλώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες μέρες.

By