Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προσφυγή ΚΕΔΕ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα

Δήμαρχοι και εργαζόμενοι κατά των απολύσεων και κατάργησης δημοτικών υπηρεσιών

kedeAΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το θέμα της διαθεσιμότητας χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων και της κατάργησης υπηρεσιών όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες.

Η προσφυγή βασίζεται στις δύο γνωμοδοτήσεις που συνέταξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, και σύμφωνα με τις οποίες οι διατάξεις που θεσπίστηκαν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και θίγουν την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως επισημαίνεται, η κατάργηση και η σύσταση θέσεων στους ΟΤΑ, χωρίς να προβλέπονται κριτήρια αξιολόγησης των οργανωτικών δομών τους και χωρίς τη συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, θίγει την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας και αμβλύνει δραστικά την ικανότητα των ΟΤΑ να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις τοπικές υποθέσεις.

Στο μεταξύ, και ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία της ΠΟΕ ΟΤΑ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ σχολικοί φύλακες προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου Εσωτερικών, ο υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχουν ανάγκες, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Γ. Μιχελάκης και ο υφυπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος συναντήθηκαν «σε πολύ καλό κλίμα» με αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By