Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσωπικότητα της χρονιάς ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Σε μια μάλλον δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την έκρηξη της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας του, ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ανακηρύχθηκε τη Δευτέρα από τους βρετανικούς Times «ως διεθνής προσωπικότητα της χρονιάς».

Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο της φημισμένης λονδρέζικης εφημερίδας πλέκεται το εγκώμιο του ρώσου ηγέτη καθώς αναφέρεται ότι μέσα στη χρονιά που τελειώνει κατάφερε να «αναποδογυρίσει» τον Ομπάμα στο ζήτημα της Συρίας, να παλέψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της Ουκρανίας, να «βάλει τρικλοποδιά» στη ρωσική αντιπολίτευση και να διασώσει αδύνατους παίκτες της ομάδας του όπως ο Ασαντ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

poutin

Τον περασμένο Οκτώβριο ήταν το έγκυρο οικονομικό περιοδικό, Forbes, που κατέταξε τον Πούτιν στην κορυφή του καταλόγου με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη, μπροστά από τον Μπαράκ Ομπάμα και το Πάπα Φραγκίσκο. Αλλά και για το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το 2013, αναμφισβήτητα υπήρξε η πιο επιτυχημένη χρονιά του προέδρου Πούτιν στα 14 χρόνια που ηγείται της Ρωσίας.

Οι Times εξηγούν πως η πολιτική του δικαιώθηκε σε κάθε τι που διαχειρίστηκε καθιστώντας τον παγκόσμιο παίκτη και επιβεβαιώνοντας την ολική επαναφορά της Μόσχας στις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο Πούτιν έκλεισε τη συμφωνία για την ειρήνευση στη Συρία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της, αποτρέποντας αμερικανική επέμβαση και ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Έκλεισε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο ρωσικός στόλος επιστρέφει στη Μεσόγειο, οι Αιγύπτιοι στρατηγοί στρέφονται στη Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ισραήλ ψυχράνθηκαν με την αμερικανική στάση και αναγνωρίζουν πλέον τη Ρωσία ως μελλοντικό παράγοντα των εξελίξεων και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς και η Ευρωασιατική Τελωνειακή Ένωση.

«Ακόμα και οι φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βολγκογκράντ, όπου 9 μήνες πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε περιγράψει την εθνικιστική του θέση στη διάρκεια του εορτασμού της επετείου της μάχης του Στάλινγκραντ, δύσκολα θα υπονομεύσουν τη φήμη του», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Οπως σημειώνουν οι Times, ο Πούτιν έφερε τη σταθερότητα σε ένα έθνος που σπάνια τη γνώριζε και οδήγησε τη Ρωσία στο τραπέζι των ισχυρών του κόσμου». Η «προσωπικότητα της χρονιάς» δεν είναι διαγωνισμός ανάμεσα σε δημοφιλείς ανθρώπους, αλλά μια επιλογή ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By