Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προ των πυλών ρύθμιση για 48 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

FOSPHOTOS | Παναγιώτης Τζάμαρος
FOSPHOTOS | Παναγιώτης Τζάμαρος

Αύξηση των δόσεων της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48 σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να πάρει ο κόσμος ανάσα τώρα» σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μήνυμα της κάλπης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναδεικνύουν τον απόλυτο εφιάλτη των φορολογουμένων.

Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 στο τέλος Απριλίου, είχαν σκαρφαλώσει ήδη στα 4,323 δισ. ευρώ –από 3,5 δισ. τον Μάρτιο- και εκτιμάται ότι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 62 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευτεί έως τα τέλη του 2013.

Η μείωση των φόρων είναι στα πλάνα της κυβέρνησης και μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να καταρτίζονται χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο.

Οι αποφάσεις για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% για τις επιχειρήσεις, στο 33% – ο ανώτατος συντελεστής φόρου- για τα φυσικά πρόσωπα και στο 12% για τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να δρομολογηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού. Και η ανάσα στους φορολογούμενους είναι κάτι που φαίνεται να αναζητά η κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να υπάρξει νέα γενναία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι 48 δόσεις φαντάζουν για ορισμένες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας το μίνιμουμ που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα, παρότι δεν λείπουν και οι πιο… φιλόδοξοι που θέτουν τον πήχη στις 100 δόσεις!

Αναποτελεσματικές οι 12 δόσεις

Στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να πείσει την τρόικα να δώσει το πράσινο φως για ελαστικοποίηση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αξιοποιηθούν και τα πενιχρά αποτελέσματα της ισχύουσας πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι στην πάγια ρύθμιση έχουν ενταχθεί από τον Αύγουστο του 2013 έως το τέλος Μαρτίου του 2014 οφειλές συνολικού ύψους μόλις 682 εκατ. ευρώ.

Τη ρύθμιση αξιοποίησαν 136.255 φορολογούμενοι και στα ταμεία του Δημοσίου είχαν εισρεύσει μόνο 257 εκατ. ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών, ακόμα και αν συνυπολογιστούν οι εισπράξεις 153,1 εκατ. ευρώ από τις ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» για τις παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

By