Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτογενές πλεόνασμα 1.8 δις στον προϋπολογισμό το α” εξάμηνο

«Σταϊκούρας: Τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται»

staikouras-vouli

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α” εξάμηνο 2014, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το α” εξάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ εφέτος, από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, «… η χώρα συνεχίζει να έχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος». Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή “μερίσματος” ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά».

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, «πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται από όλους μας σκληρή δουλειά, συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το ανηφορικό τούνελ που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια».

By