Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρωτοφανές έλλειμμα ύψους 83,4 δισ. δολάρια στην Ιαπωνία

Αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις βρίσκεται η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

japan-nightΗ χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκεί το Τόκιο, δεν βοήθησε να ανακάμψει η οικονομία καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, έως τις 31 Μαρτίου οπότε και έληξε το οικονομικό έτος , το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους κραδασμούς και έχασε 8,17 τρισ. γεν ή 83,4 δισ. δολάρια  καθώς η βουτιά που σημείωσε η παγκόσμια ζήτηση έπληξε τις ιαπωνικές εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων στο εσωτερικό έδωσε ώθηση στις εισαγωγές. Την αξία των εισαγωγών ενίσχυσε και το αδύναμο γεν, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Νοέμβριο.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας πιθανόν να συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς το αδύναμο γεν θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές της χώρας. Την κακή εικόνα της οικονομίας συμπληρώνει και το χρηματιστήριο το οποίο κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την Apple καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για επιβράδυνση στις πωλήσεις της εταιρείας.

Παράλληλα οι φόβοι σχετικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας άσκησαν πιέσεις στους εξαγωγείς. Ο Nikkei τελικά υποχώρησε στο τέλος της συνεδρίασης κατά 1,2% στις 13.220,07 μονάδες, ενώ πτώση 1,2% σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, κλείνοντας στις 1.122,97 μονάδες.

 

By