Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένα πρόβλημα, μία λύση και ένα εκατομμύριο δολάρια

Τόσα χρήματα δίνει ένας Τεξανός δισεκατομμυριούχος σε όποιον λύσει το θεώρημα του Φέρμα.

beals-conjecture.jpgΜπορεί να εγκατέλειψε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα από το να συνεχίσει να ασχολείται και να… ερωτεύεται όλο και περισσότερο τα μαθηματικά.

Ο λόγος για έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο από το Τέξας, ονόματι Άντριου Μπιλ, που κατατάσσεται στην 43η θέση της λίστας του Forbes με τους πιο πλούσιους Αμερικανούς, ο οποίος προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον καταφέρει να επιλύσει ένα μαθηματικό θεώρημα.

Το θεώρημα αυτό διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1637 από τον Φερμά, το οποίο διατυπώθηκε ως σημείωση στο βιβλίο Αριθμητικά του Διόφαντου, όπου ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει την απόδειξη του θεωρήματος αλλά είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στη σημείωση. Καμία επιτυχής απόδειξη δεν δημοσιεύθηκε μέχρι το 1995, παρά τις προσπάθειες των αμέτρητων μαθηματικών κατά τα 358 χρόνια που μεσολάβησαν. Το άλυτο αυτό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την πρόοδο της αλγεβρικής θεωρίας αριθμών το 19ο αιώνα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά θεωρήματα στην ιστορία των μαθηματικών και πριν την απόδειξη του 1995 από τους μαθηματικούς Άντριου Γουάιλς και Ρίτσαρντ Τέιλορ βρισκόταν στο Βιβλίο Γκίνες ως το «πιο δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να βρει λύση στο συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, καθώς το 1997 έδινε αμοιβή μόλις 5.000 δολαρίων, το 2000 έδινε 100.000 και τώρα το εξωφρενικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By