Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα αγοράς τίτλων αρχίζει η ΕΚΤ

«Σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια της ΕΚΤ»

ekt

Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εκδίδονται από εμπορικές ή κεντρικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, αλλά και τιτλοποιημένων χρεογράφων (ABS) που έχουν ως εχέγγυα τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το χρηματικό μέγεθος του προγράμματος δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως το όλο εγχείρημα θα έχει «ευμεγέθη» επίπτωση στον ισολογισμό της Ευρωτράπεζας.

Το πρόγραμμα αγορών θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2014.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε πως απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν ελήφθη ομόφωνα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά με «άνετη πλειοψηφία».

Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, με τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη, στο 0,9% για το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,6% φέτος και 1,1% το 2015, σαφώς κάτω από το στόχο του «κοντά στο 2%».

Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, από 0,15%, το βασικό επιτόκιο του ευρώ, σε μία προσπάθεια αύξησης του πληθωρισμού και ενίσχυσης της οικονομίας.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε πως δεν σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας πως τα «επιτόκια είναι στο χαμηλότερό τους σημείο».

Η εξέλιξη οδηγεί σε άμεση ελάφρυνση των επιτοκίων δανεισμού για χιλιάδες έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια κυμαινόμενων επιτοκίων συνδεδεμένα με το ευρώ ή το Euribor.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε αρνητικό επιτόκιο -0,2% για τις καταθέσεις που τηρούν σε αυτή οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο να στραφούν κεφάλαια σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τα μειωμένα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου.

By