Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόεδρος της Κίνας: «Θέλω να γίνω εθελοντής για τον ελληνικό τουρισμό»

Ο Κινέζος αξιωματούχος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

china-president

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν στη Ρόδο, σε μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα.

Ο Κινέζος αξιωματούχος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Προσωπικά αποδίδω μεγάλη σημασία στις διμερείς μας σχέσεις. Όπως ξέρουμε είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί για αυτό θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Για αυτό σήμερα είχαμε αυτή την ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε σημαντική συμφωνία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις», σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας:

«Θέλω να πω ότι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να γίνω εθελοντής για να προβάλλω τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα. Θέλω πολύ να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία και το χρόνο μου εδώ στη Ρόδο για να απολαύσω τον τουρισμό σας».

Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο χαρακτήρισε στρατηγική τη σχέση Ελλάδας και Κίνας υπογραμμίζοντας «τη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας.

«Πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο Kινέζος αξιωματούχος έφτασε στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» του νησιού λίγο πριν από τις 14:00 με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν συνοδευόμενος από τους Νίκο Δένδια και Νότη Μηταράκη, να τον υποδέχεται.

Αμέσως μετά, ο Κινέζος πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο κ. Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί γι αυτόν τον λόγο.

Το απόγευμα ο κ. Τζινπίνγκ επισκεφθηκε το Κάστρο των Ιπποτών, ενώ ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης από τον πρωθυπουργό.

Ο Σι Τζινπίνγκ θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει αύριο το πρωί για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Kινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, έχει συμβολική σημασία αφού κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

By